A titokzatos bloop kreatúra

2012.06.07. 08:08

Sokan mondták már, hogy írjak erről a témáról. Persze nekem sokszor eszembe jutott, de végül soha nem jutottam el odáig, hogy meg is valósítsam. Akkor kezdjünk is neki.

1997-ban a Csendes óceán egyenlítői autonóm hidrofonrendszer egy különös jelet vett. Ezt a hidrofonokból álló hálózatot a tenger alatti szeizmikus aktívitás, a tengeri emlősök vándorlásának megfigyelésére alkalmazzák, bár valójában az ötlet már a hidegháború idején megvolt. Az USA ellen vonuló atomtengeralattjárókat akarták ezzel észlelni.

 

Egy napon azonban valami semmihez nem foghatót észleltek a Csendes Óceán nyugati részéről, pontosabban Dél Amerika déli csúcsánál. A jelet 5000 kilométeren belül szinte minden hidrofon vette. Dr. Christopher Fox megvizsgálta a jelet, elmondta, hogy szerinte se nem tengeralattjáró, se nem bomba lehet érte a felelős. A tudós szerint talán egy az Antarktiszról leszakadó jéghegy vízbe zuhanása okozhatta, de egy évvel később módosította az elméletét állati eredetre.

Elterjedt tévhít, hogy a bloop egyedüli volt, pedig a rendszer még más, besorolatlan hangokat is érzékelt. A Julia halkabb, de hasonló a jellege a bloophoz. 1999 május 1-én érzékelték a Csendes Óceán egyenlítői régiójában...

 

 

1997 márciusában érzékelte a rendszer a Train nevezetű jelet, ez ugyanolyan jelerőségel szólt végig.

 

Szintén 1997-ben érzékelték a Slow Down hangot 2000 mérföldnyire nyugatra Peru partjaitól, a nevét onnan kapta, hogy fokozatosan halkul, azóta többször is érzékelték. A tudósok szerint talán az Antarktiszi gleccserek surlódása a kontinentális lemezhez. De most tényleg ilyen egyforma két egymáshoz surlodó jéghegy?

 

A következő különös jel a Whisle, ezt is 1997 május 7-dikén vették fel, sokkal északabbra a Csendes óceánon. A leghátborzongatóbb az, hogy csak egy hidrofon érzékelte. Miért nem szerelnek ezekre valami kamerát?

 

A legérdekesebb az Unsweep. Ez egy egyre hangosodó hang, miközben hallgattam egy pillanatra arra gondoltam, hogy talán két forrás kommunikál egymással. 1991 óta érzékeli a hidrofonrendszer. Ja és a legérdekesebb, hogy ősszel és tavasszal hallani erősebben.

 

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon a Bloop és a társai honnan származnak? Tényleg vulkánikus aktívitás? Az antarktiszi  jég torlódása? Esetleg földönkivüliek vagy egy történelem előtti civilizáció itt maradt berendezése? Vagy tényleg egy tengeri szörnyeteg?

A mítoszaink tele vannak titokzatos óriás kalmárokkal és tengeri kígyókkal.Gondoljunk csak a krakenre, vagy a mai észlelésekre. Vajon ha tényleg élőlény bocsátja ki ezeket a hangokat milyen lehet?

Először is, nem szükségszerűen óriási. A víz jól vezeti a hangot, tehát kilométerekre is elhallatszhatt a hang. Mondjuk ha saccolni kellene 20-25 méter lehet. A másik támpont amivel rekonstruálhatjuk a teremtményt a hang kiadás módja. Ha hasonlót akarunk látni, akkor a morgóhal környékén kell kutakodnunk. Az uszóhólyagja úgy módosult, hogy képes a levegőt úgy áramoltatni, hogy hangot adjon ki. Ez egyfajta berregő hang, amit akkor lehet hallani ha ezt a bizarr halfélét kifogjuk.

És valószínűleg előszeretettel keresi a csendes óceáni vizeket, ősszel és tavasszal aktív. De azt továbbra sem tudhatjuk, hogy egy ismeretlen cetféle esetleg egy óriási hallal van e dolgunk. Esetleg egy ismeretlen óriáspolip fajjal? A tudósok kiderítették, hogy a polip védekezésképpen képes vibrációt kelteni a tenger vízében. Lehetséges, hogy valami hasonlóval van dolgunk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr1004570766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lyphian 2012.06.07. 10:37:22

Ha megpróbálnánk hasonló hangokat generálni és ezt ugyanúgy felvenni, megtudhatjuk hogy mi is kell egy ilyen hang kibocsátásához, milyen anyagok, mekkora távolság kell ahhoz hogy a hangot Pontosan így halljuk, így közelebb kerülnénk a forráshoz.

Talán biztosra vehetjük hogy a 'Train' hang nem egy állatból jött :)

...nem tudom, ki hallott már a Sub-Global System-ről.

KMJ 2012.06.07. 18:41:35

Az Upsweepbe olyan mintha majomházat halgatnék üvegen keresztül.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.06.07. 21:09:16

Lehet hogy egy IMF hitel! Ki kéne fogni és behabzsolni!

Hullamosó Papagáj 2012.06.07. 22:39:33

azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a felvételek fel vannak gyorsítva, a valóságban ezek több perces "effektek", szóval én a tektonikai eredetre szavazok, bár a SlowDown tisztára 3-as metró...

komplikato 2012.06.07. 22:43:09

Az oké, hogy a Whispert csak egy hidrofon rögzítette, de az összes többit viszont nem. Nem lehetett jelerősség és egyéb szempontok alapján lokalizálni a hang forrását? Teszem azt ha kiderülne, hogy a forrásnál éppen történt valami geológiai jelenség vagy másik helyen vonultak cetfélék és kiderülne, hogy ritkán használt "dalt" használnak kommunikációra, stb. Az meg elgondolkodtató, hogy ha jól sejtem a hidrofonok pont geológiai tevékenység, földrengés és vulkántevékenységek megfigyelésére van telepítve és a szakemberek szerint ezek pont nem olyan hangok, akkor még is csak vagy valami természeti jelenség érdekes megjelenése vagy valamilyen élőlény lesz.

2012.06.07. 23:47:26

Jean Michel Jarre belelógatott egy bazinagy hangszórót az óceánba.

KMJ 2012.06.08. 22:09:34

Szerintem az amerikai farkasemberekhez nem a farkasok, és nem is az emberek álnak rokonságilag a legközelebb, hanem a mosómedvefélék, ezek alapján:
www.weirdsky.com/miscImages/raccoon.jpg
zeropage.hu/werewolf/2011/02/brayroad/
hu.wikipedia.org/wiki/Mos%C3%B3medve

Fromthedeep 2012.06.10. 11:24:53

Cthulhu? :D

Poént félretéve én nem tartom kizártnak, hogy valami nagy, eddig még fel nem fedezett faj adja ki ezeket a hangokat.

Egy kis érdekesség: Állítólag a Lovecraft által megadott r'lyeh-i koordináták a Bloop helyzetének közelében vannak. Nem néztem utána, de hogyha igaz, akkor ez egy roppantul furcsa egybeesés.

RakshasaGirl 2012.06.11. 22:23:31

A Slow Down lehet jégtorlódás, nekem pont egy zuhanó repülőgép hangja jutott eszembe róla. Az Unsweep tényleg olyan mintha két állat kommunikálna egymással, mintha bálnák lennének, csak sokkal rövidebben, élesebben szólnak. A bálnák általában elnyújtott ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚúúúúúúúúúúúúúúúúú-t használnak, ez meg olyan Ííí-ííí féle :A
Viccen kívül szerintem lehet valami nagytestű állat, hiszen a tengerek több mint 70%-át nem ismerjük teljesen, és ez főleg a mélytengereket jelenti.. ;)
A Train elég furcsa, inkább hajónak mondanám, olyan mint egy hajókürt hangja.. Erre már mondanám hogy bálna, a nagy zajfokozat miatt lehet is hogy az. A Julia pont olyan amilyennek a Brachirosaurusok hangját csinálják meg a filmben, mély és búgó hang, tehát elég nagy lénytől származhat, ami morgással és ultrahangokkal kommunikál. A Bloop szintúgy, a legelső erősödésnél szinte bugyborékoló hangot lehet hallani, egész hasonló egy bálna énekéhez, de mégis tökéletesen hallani hogy más mint a "normális" bálnák. Lehet hogy rábukkantunk egy mélytengeri bálnafajra, ami annyira alkalmazkodott, hogy tényleg nagyon ritkán jár a vízfelszínre(az ámbráscet és a kékbálna is sokáig bírja, na ha ez a valami akkora mint egy kékbálna vagy nagyobb, simán bírhatja), vagy talán valami óriáskalmár vagy óriáspolip lehet.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.06.12. 07:40:55

@Fromthedeep: Gyanús, nagyon gyanús, bár amikor előszőr hallottam, és utána volt a Trónok harcának egy része ami a vízbefúlt istent említi meg.
Na akkor mondtam, hogy ami halott, az soha nem halhat meg.:D Ja a Vízbefúlt istennek a szent állata pedig a kraken. De szintén félretéve a tréfát. Lovercraft elég nagy kutatásokat végzett a témában, hogy ha elveszett város és Chuthul nincs is ott, de a tengerészek láthattak ott óriáskalmárt...

@RakshasaGirl: Esetleg egy hal, mert bizonyos fajaik képesek riasztó hangot kiadni, sőt a halak beszédes teremtmények. Pl. a pontyok röfögnek...

Norbi Gyetvai 2012.12.12. 19:51:12

nekem itthon van egy kis polipom egy akváriumban és amikor halgattam a bloopot előjöt és fehéresen villogni kezdett majd vörösre és faeketére színeződött amikor pedig a traint halgattam hirteles ideges lett és gyorsan elbújt két kő közé szerintem ha állat adja ki a hangokat nem ugyanaz a faj lehet mind

Norbi Gyetvai 2013.02.14. 20:47:23

azóta már bloop a neve

az orcus secundus 2013.06.27. 17:17:03

A bloopban van egy durva KRRR hang szerintenm ez két egymással beszélgető állat de aztán eldurvul a helyzet és riogatni kezdik egymást.Aztán megint nyugi lesz.
Az a vörös folt a képeken valami kép a hangforrásról?Mert a Juliánál nagyon bálnának néz ki vagy annak az ormányos halnak akiről már volt szó a blogon de a nevét nem tudom.
A train olyan mintha sokan lennének mert meg-meg akad mintha valami raj úszna át a radaron.
A slow-down olyan mintha messzi sikoltások.
Az upsweep pedig olyan hullámzós uU szerű mintha egy családi veszekedés lenne.
süti beállítások módosítása