Partridge Creek dinoszaurusz

2014.07.09. 20:09

Gondolom az olvasóim közül sokan kedvelik a dinoszauruszokat, és sokan úgy gondolják, hogy ezeket a hatalmas állatokat csupán a trópusi esőerdőkben és szavannákon lehet fellelni. A sarkvidéken túli területeken keresnék utóljára az esetleges túlélőket, elfelejtve, hogy ezen vidékről sok maradvány került elő, valamint hogy ezek a teremtmények bizonyítottan melegvérűek voltak, és bizony nem hüllők /Wágner Balázs cimborám írásából erről bővebben érdeklődhettek: itt érhetitek el/.

Akkor térjünk rá a történetre.

1903-ban járunk, a Yukon folyó vidékén, Kanadában, öt évvel a klondike-i aranyláz után. Ezt a vadregényes tájat vadászok hobbi vagy trapperek /prémvadászok/ árasztották el. James Lewis, egy san francisco-i bankár, Tom Leemore helyi aranyásó  egy jól megtermett jávorszarvasra vadásztak a mocsaras tundrán Dawson várostól 100 mérföldnyire keletre. A mocsár közepén épp becserkésztek egy jól megtermett jávorszarvast. Hirtelen az állat felkapta a fejét, panaszosan felbőgött aztán dél felé menekült. A duó jól ismerte a helyi élővilágot, jól tudták, hogy egy ilyen nagy állatot mint a jávorszarvast maximum csak egy grizzly medve tud megrémíteni. Elindultak, hogy megnézzék mi volt az, döbbenten látták, hogy a hóban jókora nyomok voltak. 1 méter széles és 2 méter hosszú, mindegyik ujján 3 centis éles karom meredezett. A vadászok követni kezdték a teremtmény csapását. A nyomok hirtelen végetértek a Partridge szurdoknál, mintha a lény le vagy átugrott volna a másik oldalára, esetleg valahogy átmászott. Ezek után felkenuztak a McQuesten folyón a közeli indián faluba, Amstrong Creekbe. Itt akadtak össze Pierre Lavagneux atyával francia-kanadai származású jezsuita hittérítővel és Georges Dubuy francia utazóval.

 

Amikor elmesélték neki a történetet, azok szkeptikusan fogadták, de beleegyeztek, hogy visszatérnek velük, hogy megkeressék a lényt. Másnap intenzív, de eredménytelen keresés után letáboroztak egy sziklás szakadék felett. Épp a vacsorát készítették el, amikor vérfagyasztó üvöltés törte meg a csendet. Az egyik vadász a puskája felé nyúlt, míg a másik a szakadék túlsó oldala felé mutatott. A szakadék felől egy valóságos bestia közeledett. A hossza 15-16 méter, a súlya pedig 40 tonna /bár valszeg túlbecsülte mind a két adatot, max 10 méteres lehetett, a súlya pedig 12-15 tonna/. Fekete bestia testét szürke-fekete vadisznóéra emlékeztető sörték borították /valószínűleg prototollak/. A szájából nyál és vér csorgott /valószínűleg ez költői túlzás/, az orrán pedig egy orrszarvúéra emlékeztető tülök meredezett. Az indiánok azonnal a szikla mögé bújtak, Lavagneux pedig a következő szót ismételgette "ceratosaurus".

Érdekesség, hogy ezt a fajt 1889-ben fedezték fel, tehát valószínűleg a hittérítő hallhatott róla /vagy az egész egy hoax/. A teremtmény felállt a két hátsó lábára, felágaskodott és felüvöltött, utána elment a szakadék távolabbi végébe. A csapat nem akart tovább ott maradni a baljóslatú helyen, és visszamentek Amstrong Creekbe. Dupuy később Dawson City-be táviratozott a kormányzónak, hogy indítsanak egy expediciót 50 emberrel, öszvérekkel és kutyákkal, de ez nem jött össze.

A férfi hazautazott Franciaországba. 1907-ban levelet kapott Lavagneuxtól, hogy az indiánok a folyó mentén széttépett kaributetemeket találtak. Ez volt az utolsó híradás a Partridge Creek dinoszauruszról. Ha ez a híradás nem egy hoax /Jeas  Sais Tout nevű francia folyóíratban jelent meg/, akkor viszont nem lehet rajta fogást találni. A krétában már megvolt az éghajlati övezetség a bolygónkon, ami azt jelentette, hogy az északi tájakon hideg volt, gyakran a hó is esett. A dinoszauruszok pedig alkalmazkodtak ehhez az időjáráshoz.

Valószínűleg egy ilyen jól alkalmazkodott dinoszauruszfaj túlélhette a K/T kihalás katasztrófális eseményeit, és Kanada ősvadonjában élte túl az utóbbi több millió évet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr216494017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása