A világ legnagyobb ismert pókja egy Rosi nevű, 12 éves góliát madárpók. A lábai 30 centiméteresek /elférne egy lapos tányérban/, a testhossza pedig 12 centiméter, akkora mint egy teniszlabda, és olyan nehéz min hat házi veréb együtt.

Azonban vannak hírek olyan pókokról, amelyek mellett hát eltörpül ez a jószág. Arachnofóbiások, csak saját felelősségre lapozzatok tovább!

Én szóltam....

 Új Guineában, a  Kokoda ösvényen járunk, ez egy egyenes, több mint hatvan mérföld hosszú ösvény, amely a sziget keleti részén található Owen Stanley hegységen halad át. Még ma is nehezen járható, há még 1942 júliusa és 1943 januárja között amikor komoly harcok vívtak itt a japánok és az ausztrálok. Az egyik katona is épp a dolgát végezte, leguggolt a földre egy különös pókháló mellé. Nem a klasszikus formájú pókháló volt, hanem egy fehér, vattaszerű dolog, ami beterítette a talajt és a fák törzsét több mint 3-5 méteres területen terjedt szét. Végül észrevette a háló gazdáját, a leírása szerint akkora volt, mint egy öleb vagy egy kölyökkutya, a testét fekete szőr borította, a lábai vastagok. A különös ízeltlábú nem a lábai hosszától tűnt nagynak, egyszerűen mindene óriási volt. A férfi azt tette, amit mindenki - igen, még én is, aki amúgy bírja a pókokat - kihátrált a tisztásról. Ezt a történetet 2001-ben jegyezte fel Peter és Debbie Hynes, akiknek közeli barátja volt a találkozás megért katonának a fia. A szigetről több hasonló bejelentés is jött a Második Világháború idejéből, sokan láttak óriási hálókat és azok lakóit.

Amazóniában állítólag egy hasonló állat zaklatja a falvak lakosságát. 2008-ban a "MonsterQuest" stábja Rick C. West pókszakértővel Venezuelába ment, hogy kivizsgálják az Orinoco folyó partján lévő falvakat rettegésben tartó pókokról szóló történeteket. 3 napot töltöttek a falvak végiglátogatásával. A San Rafael de Manuere nevű településen az egyik falusi elmondta, hogy gyerekkorában látott egy pókot, ahogy elragadott egy kiskutyát. A leírása szerint az állat potroha akkora volt, mint egy kosárlabda, felágaskodva pedig akkora volt, mint egy ember. Hát, elég hihetetlenül hangzik, benne van a pakliban, hogy a falusi talán egy lajhárt vagy egy majmot látott... Azonban az itteniek jól ismerik az élővilágot, és az utóbbi két állatnak nem szokása kiskutyákat elragadni.

 

Később egy Pandari nevű hegyi faluba néztek el, ahol állítólag a pókok gyerekeket ragadtak el, és a falusiak szándékosan úgy tervezték a házaikat, hogy azok egymáshoz közel legyenek, hátha ezzel védik magukat a pókok támadásaitól. A következő napon visszatértek a dzsungelbe, ahol elfogtak egy rekordméretű madárpókot, de ezen kívül semmilyen bizonyítékot nem találtak a gyerekrabló pókokra.

A Cryptomundo honlap egyik 2013. április 8. bejegyzésében Craig Woolheater kriptozoológus egy levelet tett közé. A levélben leírta, hogy az apósa egykor Vietnámban szolgált a háború idején. Egy kis felderítőegység tagjaként járta az erdőt, állítólag akkora pókokat látott, amik egy nagyobb tányér méretével rendelkeztek, a lábaik pedig 50- 77 centiméter hosszúak lehettek. Ezek a lények mindig a vízpartokon álltak őrt, és olyan kemény páncélzat fedte a testüket, hogy kibírták egy M16-os gépfegyver lövését is. 

 

Ha ezek a történetek nem a tevepókhoz hasonló hoaxok, és mégis igazak, akkor feltehetjük a kérdést, hogy ezek a pókok miért nőttek ekkorára, a mi korunkban? Az ízeltlábúak hasonló méretet legutóbb a Karbon időszakban 300 millió éve értek el. Ekkoriban a légkör oxigénszintje többszöröse volt a mai átlagnak, ami lehetővé tette, hogy a primitív légzőrendszerrel rendelkező ízeltlábúak hatalmas méreteket öltsenek, gondoljunk csak a 65 centiméter szárnyfesztávolságú szitakötőre a Meganeurára, az anakondaméretű ezerlábúra az Arthopleurára. A mai oxigénszint mellett ezek a lények megfulladnának. Akkor egy óriási pók mégis hogy élhetné túl a mai körülményeket?

Talán egy olyan területen, amelynek a körülményei hasonlítanak a karbonkori szénerdőkére. És ezek az esőerdők, a történetek többsége ilyen tájakon esett meg. Itt a dús vegetáció miatt az oxigénszint sokkal magasabb, a levegő páratartalma sokkal magasabb. Lehetséges, hogy pont jó ezeknek az óriáspókoknak, de az is lehetséges, hogy talán ez a pókoknak egy új ága, ami kifejlesztett valamiféle fejlett légzőrendszert, talán megjelent náluk a tüdő.

Vagy tényleg csak hoax, hallucináció vagy félrenéztek valamit.

 

A képen Karl Shuker látható, az ő blogjáról fordítottam az információkat. Amúgy

nézzetek be oda nyugodtan, sok érdekes olvasnivalót találtok.

Ja, és szép álmokat minden kedves olvasónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr766561773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy igazi barom vagy mária 2014.08.01. 00:44:23

Talán nem is akkora hülyeség a légszennyezés.

bölcsbagoly 2014.08.01. 07:18:56

Szép mesék, csak egy probléma van velük: a traheák lehetetlenné teszik a mostani légköri oxigén mennyiség mellett a légzésüket! Ergo nem nőhetnek ekkorára.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2014.08.01. 07:31:06

egy teniszlabda melyik univerzumban 12 centi?

bölcsbagoly 2014.08.01. 08:01:53

@borzash: na ja, kinek a tenyere több mint 30 centi hosszú?

drbuboo 2014.08.01. 08:33:14

A tengerparti páncélos pók talán rák lehetett, nem?

BigPi 2014.08.01. 08:42:39

@bölcsbagoly: Kevés embert ismersz. Igaz, hogy ritkák az ekkora kézzel megáldott emberek, de vannak. Ráadásul legtöbbször még nem is magas embereknek van ekkora keze.

bölcsbagoly 2014.08.01. 08:47:33

@BigPi: na ja, de mivel egyrészt maga a szöveg hibás (nem a pók lába 30 centis, hanem a két lábvég közti fesztávolság annyi), másrészt látható a képen, hogy az állitólag 30 centis jószág alig fedi a tenyér hosszának 2/3-át! Ergo ez 45 centis tenyeret tételez fel! Ekkorát is láttál már?

bölcsbagoly 2014.08.01. 08:48:39

@drbuboo: igen, csak hát laikusnak egykutya.

Kelly és a szexi dög 2014.08.01. 09:07:12

ja, hogy ezeket mind az a Shuker gyerek találta ki...azért remélem nem hitted el te sem!

énisfélek 2014.08.01. 09:49:47

Megkérdezném a nagyotmondó bloggert: melyik képen látható az az állítólag 30 centi hosszú pókláb?
Már megint hülyének nézzük az olvasókat?

Sexual Harassment Panda 2014.08.01. 10:50:40

Èn ùgy tudtam, hogy a legnagyobb testű pòk a tetaphosa blondi.
Kb 30cm a làbak közötti tàvolsàg, ès a potroha kb mint egy golflabda.
Kb 10ève volt olyan 5-6 darab pòkom, brachypelma smithi, teraphosa blondi, stb.Amikor elpusztultak anyàm rendesen megsiratta őket!
Egyszer volt, hogy 1 brachypelma smiti meglògott a terràriumbòl, az vicces volt.
Aztán 2 nap mùlva visszament a terràriumhoz, biztos èhes volt.
Egyèbkènt mind szelìd volt, kèzbe lehetett venni őket.

Sexual Harassment Panda 2014.08.01. 10:51:19

Ja, ès a mèrgük kb mint egy mèhcsìpès.

csak egy utolsó senki vagyok 2014.08.01. 12:19:01

akkor ugye most ki is jelenthetjuk, hogy ez az iras az egadta vilagon semmirol sem szolt. en is ugy gondoltam.

k0Jack 2014.08.01. 14:02:18

bár nem tűnik hihetőnek, sokkal jobb mintha politikáról írna a blogoló :D
egyébként azt mindig is érdekesnek tartottam, hogy a forgató csoportok akik elméletileg meg akarják találni, le akarják filmezni az ilyen rejtélyes állatokat mindig csak néhány napot töltenek a helyszínen. az meg még érdekesebb, hogy még soha, semmilyen misztikus (vagy mittudomén micsoda) lényekről nem került elő hitelt érdemlő bizonyíték...

mt-03 2014.08.01. 14:12:36

"hat házi veréb együtt"
jo kis mertekegyseg, ennel pontosabbat nem is lehetett volna talalni, esetleg tic-tacban nem lehetne kiejezni? ;)

bigfoot99 2015.02.25. 21:41:12

Most találtam rá a blogra elolvastam az összes bejegyzést, mind nagyon érdekes volt. Nem folytatjátok??
süti beállítások módosítása