Már régóta szemezgettem ezzel a sztorival. Sokan hoaxnak tartják, páran az ufológia tárgykörébe sorolják, míg mások démonnak mondják. 260 éven keresztül tartotta rettegésben Leeds Point város lakosait, 2000-en látták ezt a teremtményt, és ha feltűnt, iskolákat és gyárakat zártak be.

A lényt mindig így írják le.

Hosszú nyaka volt és a lóéhoz hasonló megnyúlt feje, amin szarvak voltak. A lábai izmosak és kenguruéhoz hasonlóak. A bőrét pikkelyek borították és a hüllőkéhez hasonló farka.

A lény eredetét a helyi folklór sokféleképpen magyarázza.

 

Egy Mrs. Shourd nevű asszony megállapította magáról, hogy terhes, és ekkor felkiáltott, hogy ez a gyerek maga az ördög. Kilenc hónap múlva egy torz gyermeke született, amit éveken keresztül rejtegetett a falusiak elől. Egy viharos éjszakán a gyerek széttárta a karjait, szárnyai nőttek, és a kéményen keresztül kiröppent a házból. Az anyuka legközelebb valószínűleg az újságokból értesült kisfiának a züllőt életviteléről /állatok széttépése, emberek halálra ijesztése, tömegpánik okozása/.

 

Egy másik történet szerint a függetlenségi háború idején egy lány beleszeretett egy brit katonába, és gyereke született tőle. Amikor a helyiek megtudták, elátkozták, hogy magától az ördögtől született a gyerek. A többi már ismerős.


 A harmadik verzió arról szól, hogy egy Mrs. Leeds nevű asszony épp a 13-dik (!) gyerekével volt terhes, akkor megszólalt, hogy ez maga az ördög lesz. Amikor megszületett a pokoli poronty, rögtön kirepült a kéményen. Halála napjáig mindennap meglátogatta Mrs. Leeds-t. Akiről azt mondták, hogy boszorkány volt és a gyerek apja maga az ördög /vajon honnan deríthették ki?/.


1735-ben történt mind ez, de 1740-ig folytatodtak a támadások, míg nem egy helyi pap egy ördögöző szertartással elűzte az Ördögöt. A lény 1890-ig nem is tért vissza…

 

 Ahhoz képest a 19 század első éveiben Stephen Decatur parancsnok az ágyuk tesztelése közben rálőtt egy hasonló lényre, de az sértetlenül elrepült, vagy kitért /mert ha sértetlenül túlél egy ágyúlövést, akkor azt nem New Jersey ördögnek hívják, hanem Supermanek/.


 Az első hivatalos észlelést Joseph Bonaparte volt spanyol király és Bonaparte Napóleon császár testvére jelentette, aki 1818 és 1839 gyakran vadászott a várost körülölelő fenyőerdőben. 1840-től pedig egy éles sikolyszerű hangokat kiadó teremtmény kezdte el tizedelni a helyi állatállományt.

1859 és 1894-ben a környékbeli városokban csapott le.


 1903-ban George Skinner az Amerikai mítoszok és legendák szerzője leírta, hogy a New Jersey ördög már rég elhagyta a világunkat, ahhoz képest elég virgonc, mint olvashatjuk a továbbiakban.


 1909. január 16 reggelén Thack Cossens látta, hogy az utca felett átrepül egy világító szemű teremtmény Woodburyban. Aznap látták a közeli Bistrolban is, ahol egy férfi rá is lőtt az élesen sikoltozó lényre.

Másnap reggel a hóban különös patanyomokat találtak, amikről a helyi vadászok nem tudták megállapítani, hogy mik lehetnek. Szerte a környéken találtak hasonlókat, kutyákal mentek, hogy levadászák a teremtményt, de az állatok nem voltak hajlandók követni a nyomokat.

Hasonlóak lehettek az 1855-ben talált Angliai patanyomokhoz, amiket egy ismeretlen teremtmény hagyott szét, szerte a Brit félszigeten, de úgy mint ha a nyomokat hagyó lény egyenesen a föld alól /talán a levegőből/, jelent volt volna meg.

Közben, január 18-dikán a Nelson házaspár átélte élete legpokolibb tíz percét. Mrs. Nelson reggel furcsa zajra ébredt, és az udvarán meglátta az ördögöt. A lény a két mellső lábán állt, míg az elülső lábait kenguruszerűen felemelte. Tíz percig figyelték a lényt Nelsonék, mire úgy döntöttek, hogy kinyitják az ablakot, és egy SICC! kiáltással elüldözik a teremtményt, aki felugatott, majd elrepült. Ugyan ezen a napon Canden városában egy csoportnyi ember figyelte a teremtményt.

Egészen január 21-ig észlelték a lényt. Sokan látták.


 Ez alatt a hét alatt állatokat ragadott el. Gyárakat és iskolákat zártak be. Kijárási tilalmat rendeltek, el amíg a bestia a városban volt.

 

 Majd hirtelen eltűnt és innentől csak szórványosan jelent meg.


 Legközelebb 1927-ben tűnt fel. Egy taxisofőr épp Salem fele tartott, amikor a defektet kapott. Megállt, hogy kicserélje a kereket, de hirtelen valami ráugrott a kocsija tetejére, majd erősen megrázta. A taxisofőr kiszállt a kocsiból, majd elrohant. Amikor visszatért már semmi nem volt ottl.


1961-ben egy házaspár leparkolt a fenyőerdőben, de hirtelen valami a kocsi jobb oldalára ugrott, és összetörte. A fiatal pár szintén felhúzta a nyúlcipőt, amikor visszatértek egy különös lényt láttak elrepülni a fák felett.


 1966-ban a Jersey ördög megölt 31 kacsát és libát, 4 macskát és két kutyát egy helyi gazdaságban. Az egyik kutyának – egy német juhásznak – kitépte a torkát.

1987-ben pedig egy kikötözött németjuhász kutyát tépett szét, körülötte csak a jellegzetes patanyomok látszottak


Hamarosan a New Jersey ördög átkerült a XXI-dik századba..

 

 2002-ben is feltünt. Egy nő háza felett repült el.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet ez a lény?


 

Fájl: Grus canadensis.jpgA legszkeptikusabb elmélet szerint az ördög egy őshonos madárfaj, a homoki daru. Mondjuk a testalkatából és a fejformájából lehetséges, hogy ezzel a madárral tévesztették össze a városka lakói. De ez nem magyarázza meg a rövid mellső lábakat és a denevérszerű szárnyakat. És persze ez a madárféle nem él és nem is élt arra fele.


 

 

 

 

 

Bralhopf professzor szerint az ördög egy túlélő pterodactylus, amely egy barlangban élte túl az elmúlt 100 millió évet. Persze ez lehetetlen, mert az ősi repülő hüllők a szárnyaikon jártak, és nem a saját lábukon.


Absagami Yesteryear író szerint egy torz gyermeket takar a New Jersey-i ördög név, amit Mrs. Leeds tényleg a házában őrzött. De ki él 260 évig és még nem láttam olyan torzulást, ami miatt valaki képes repülni.


 

De sok támogatója van a démon teóriának, miszerint a szörnyeteg a közelgő konfliktusok démoni hírnöke. Mondjuk ebben lehet valami, mert 1939-ben /a II. világháború kitörése előtt/ Mount Holly lakói arra ébredtek, hogy valami patás szörnyeteg járkál a háztetőn. Míg 1941. december 7-dikén is látták Pearl Harbour bombázása előtt. De ez nem mérvadó.

Több ezer szemtanú látta, több ezer esetben, tehát mákja volt. Ez a nagy számok törvénye.

 

 

 


 

 

 

 

Véleményem szerint a New Jersey ördög egy ősi, hüllőfaj tagja. Már ezer évek óta szólnak történetek sárkányokról, akik hol barátságos segítők, hol kegyetlen vadállatok voltak. Szerte a világon, minden nép folklórjában megtalálhatóak ezek a hüllőszerű szörnyetegek. Európa, Ázsia, Afrika és Amerika folklórjában. Ez nem lehet véletlen. Bár lehetséges, hogy a mitoszok fele természeti jelenséghez köthetők, de van egy másik részük, amelynek megtalálhatjuk a nyomait a heraldikában és azok bizony hasonlítanak a New Jersey-i ördögre. Lehetséges, hogy az a faj, amelynek az utolsó példánya a New Jersey-i ördög egykoron az egész bolygót benépesítette, félelmetes ragadozókként ellepve az eget, csak megritkultak az emberi vadászat következtében /lásd a hercegnő megmentős, sárkánymegölős történeteket/, amelyeket még több ezer évvel ezelőtt folytattak őseink.


 

 

Talán a New Jersey ördög is egy sárkány vagy csak egy homoki daru.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr972578164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása