Sárkányok-Mi az igazság?

2011.09.02. 08:19

Üdvözlök mindenkit.

A körkérdésem eléggé megosztotta az embereket, ezért úgy döntöttem, hogy viszonylag egyenlő arányban lesznek állat, és egyéb para jelenségekről cikkek. Például az egyik nap valami Cryptid kerülne fel az oldalra, a következő nap pedig valami más para jelenség. Ha ez így megfelel nektek, akkor biztos hogy nem fog meghalni az oldal :)

Viszont, hogy még maradjunk az állatoknál, jöjjön egy kicsit szárazabb anyag, kevesebb képpel, de annál több szöveggel és filozófiával.

Lássunk is neki.

Sárkányok!!!

Ezek a lények ma már misztikusságuknak köszönhetően, a mai emberek szemében igazi hősök lettek. Tonnányi könyv, játék, novella, film, és még ki tudja még mi készült el az ő szereplésükkel. De vajon valóban léteztek? vagy csak az emberi lángelme találta ki őket?

A legjobban, és legmélyrehatóbban talán a középkor foglalkozott ezekkel a lényekkel. Legalábbis ebből az időszakból számtalan vers, és novella maradt ránk, amiket különböző bárdok, és trubadúrok énekeltek el az utókor számára. Nyilván mindenkinek ismerős az a klasszikus jelenet, például filmekből, amikor a bátor lovag, fehér vagy fekete paripáján belovagol a királyi udvarba, és megígéri a királynak, hogy vissza hozza egyetlen szeretett lányát épségben a sárkány karmaiból. A lovag útra is kell, és megtalálja a barlangot, ami általában vagy egy mocsár közelében, vagy egy hatalmas hegy/hegység lábánál, esetleg egy tűzhányó mellett van. A király lány kivan kötözve egy fához, vagy be van rakva egy ketrecbe, miközben a hatalmas zöld/piros/fekete sárkány éppen egy nagy halom kincs mellett alszik.

Ez a kis mese arra volt jó, hogy bemutassam, ez egy hatalmas nagy ökörség. Ennél azért jóval egyszerűbb és sajnos véresebb volt a valóság. Valójában ezeket a meséket a bárdok és trubadúrok egész egyszerűen ki színezték. Sajnos arról nincs információ, hogy önként, vagy valakinek a parancsára cselekedtek így, minden esetre a valóságban szó sem volt arról hogy a sárkány egy nagy halom kincs fölött aludt volna, miközben a király lány ki volt kötözve, vagy be volt zárva. Az én meglátásom inkább az, hogy a sárkány meg evett egy nagy rakás embert, miközben vadászott, és sajnos ezek között az emberek között ott lehetett a király lány is. Ezért a király már csak azért adhatott aranyat a lovagnak, ha az megöli a sárkányt, és ezzel együtt megbosszulják az emberek halálát.

Még valamit szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. Szerintem egyszer vagy maximum kétszer történhetett ilyesmi, mármint hogy a sárkány megölte többek között a király lányt. Ugyanis kizárt dolog hogy minden egyes kultúrában ugyan az a jelenet játszódott volna le. Pedig rengeteg történet kering ilyen lényekről, kezdve Nagy Brittaniától, egészen Franciaországig, illetve hogy egy kicsivel messzebb menjek, Amerikában is voltak sárkányok, csak az őslakosok máshogy nevezték őket. Összegzésként, kizárt hogy az egész világon ugyanaz a jelenet játszódott volna le. (bár az is lehet hogy ennek hatására született meg az a klasszikus poén, hogy "kincset fel, Sárkányt le, Király lányt meg...") :D

Na szóval, vissza térve a sárkányokhoz. Vegyük egy kicsit szemügyre jobban őket. 3 furcsaságot is lehet találni rajtuk. Az első hogy tudtak tüzet fújni, a második hogy tudtak repülni, és a harmadik hogy néha-néha több fejük volt. Itt lehet látni az emberi hülyeség korlátlan hatalmát. De inkább ne szaladjunk ennyire előre.

Állítólag létezik egy videó, amit egy expedíció készített a Himalájában. Ezen a videón egy sárkány látható, viszont mivel eddig még senki nem látta azt a felvételt, így akár hamisnak is ki lehet kiáltani ezt az egészet. Ha valaki megtalálja mégis, az küldje el nekünk, és ki rakjuk az oldalra. Köszi előre is.

Az én meglátásom egyébként a következő: Szerintem a sárkányok ebben a klasszikus formában soha nem is léteztek. Csak a kora középkori művészek, és bárdok el ferdítették őket. Valójában szerintem ezek a lények nem mások voltak, mint Dinoszauruszok. Az hogy általában repülve örökítették meg a sárkányokat, annak is van magyarázata. Lehet hogy az emberek egy repülő őshüllőt láttak, amint felkapott egy négylábú kistestű dínót, és a távolból az emberek úgy látták, mintha egy 4 lábú repülő szörnyeteg közeledne vagy éppen távolodna el tőlük, és ezt ferdítették el aztán később az ügyeletes el tusolók.

De mi a helyzet azzal a teóriával miszerint a sárkányok tüzet fújtak? Nyilvánvalóan ez is hülyeség. A lovagok abban az időben olyan konzervdobozokban voltak, amiben alig kaptak levegőt, illetve a sisakjuk kialakítása is inkább hasonlított egy szűk lőrésre, lévén nagyon minimális látást engedélyezett a viselőjének. Ezért, illetve a több Kg súly miatt is, el kezdhetett halucinálni, vagy legalábbis rosszul lenni. Ezért nem csodálom hogy egy-egy "sárkány" elleni csata után a kocsmában azt hazudta mindenkinek, hogy hatalmas láng tenger jött elő a bestia pofájából. Ám ennek is van racionális magyarázata.

2 lehetőség létezhet. Az első az hogy olyan helyen mérkőzött meg az ember a dinoszaurusszal, ahol úgynevezett gáz buborékok is megtalálhatók voltak. A csata közben akár egy kő vagy maga az állat is ki durranthatta ezeket a buborékokat, amik hő hatására be robbantak, és a meglepett lovag azt hitte hogy a "sárkány" tüzet lehel. A másik lehetőség még ennél is egyszerűbb. Mi van akkor ha pont maga a lovag idézte elő ezeket a tüzes leheleteket? Elmagyarázom: Általában a legtöbb ilyen sárkányos harc feljegyzése valamilyen szikla mellett történt. Még akkor is, ha mondjuk egy mocsárban volt a harc. (a középkorban azért jóval több kő és szikla volt, mint napjainkban) Miközben harcoltak, a lovag néhányszor oda üthette a kardját a sziklához, és hirtelen be robbanhatott. Akkoriban jóval több magnézium tartalmú szikla és kő fordult elő, szóval nem annyira hülyeség ez a dolog.

Összegezve a dolgokat: nem kizárt hogy valóban léteztek sárkányok, ám míg nem találjuk meg a csontvázukat, addig legendának kell tartani őket. Főleg annak tükrében, hogy a középkori emberek foggal körömmel hittek bennük, és állításuk szerint rengeteg sárkány élt velük, mellettük abban az időszakban. De amíg nem ás ki egy sárkány csontvázat egyetlen tudós sem, addig 2 lehetőségünk van. Vagy hazugságnak nyilvánítjuk ezt az egészet, és azt mondogatjuk hogy soha nem is éltek, vagy pedig a sárkányok helyére dinoszauruszokat képzelünk el, amik együtt éltek a középkori emberekkel, és csodálták, illetve félték őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr923197054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormoth 2011.09.04. 00:57:05

nem kell más csak kriptid...a hozzászolásokból sztem egyértelmű, hogy mindenki inkább kriptideket látna...Ráadásul az oldal neve is ez...Ha eddig nem változott, akkor most se...Ráadásul a facebook oldal is "kriptozoológia" néven fut..és szerintem NémaBob is jobb néven venné,ha maradna kriptozoológiai csak... Ha másról is akarsz írni, akkor csinálj egy új blogot... Nem rosszindulat, de ez az egyetlen IGAZI KRIPTID SZAKÁGRA SPECIALIZÁLÓDOTT OLDAL...

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.09.11. 22:01:58

Egyetlen fajta sárkány él, a komodói sárkány! Amúgy az emberek nem élhettek egyidőben a dinókkal, hiszen az összes dinó maradvány öregebb 65 millió évesnél. Vagy azt látták, hogy egy madár elkapott egy gyíkot, minthogy őshüllők

magyarparaszt 2014.01.09. 13:40:33

Lehet, de nem biztos, hogy igaza van a cikkírónak. Mert miért ne fújhatott volna tüzet? Nyugodtan kifejlődhetett ilyen képesség is, olyanoknál meg végképp, akik követ hordanak a gyomrukban, mint a dínók is (vagy a begyükben, mint a madarak, akik megint csak dínókból lettek...) Amúgy meg, ha dínók voltak, akkor hogyan harcoltak volna velük páncélos lovagok? 65 millió éve? Hmmm... Ha pedig a középkort megérte néhány gyík, mint például a komodói sárkány, akkor annyi erővel miért ne létezhetne sárkány is? Amúgy a komodói sárkány korábbi változata jóval nagyobb volt a mainál, és bizonyíthatóan megérte az ember Indiába érkezését (mert az is arrafelé élt, az indonéz szigetvilágban, valamint India délkeleti részén), és ha ugyanolyan "mérges" volt a harapása, akkor, ha a tűz nem is, de a középkori krónikások némelyike által említett "mérgező lehelet" igenis valós lehetett. A néprajzi adatokból, te is utalsz rá, egyértelműen kitűnik, hogy valaha láttak az emberek olyan lényeket, amelyeket sárkánynak hittek. Amik repültek is. Amik vagy tüzet, vagy mérget leheltek. És hatalmasak voltak. Hogy mikor? Ha az özönvíz meséje fennmaradhatott majd tízezer éven át, akkor bizony más történetek is megérhettek ennyi, vagy akár még több időt is az emberek ajkán...

CsZZ 2015.01.23. 13:37:21

Nekem egy hiteles (olyan testérzeteim voltak, amik hitelessé tették) szellemgyógyász mellékesen megkérdezte a kezelés során a fensőbb hatalmakat(keresztény dolgokra kell gondolni) a sárkányokkal kapcsolatban, és léteztek i.e. 30.000 idején, de i.e. 10.000-kor már nem. Én sárkány voltam az egyik inkarnációmban.
Szerintem az atlantisziak irtották ki őket(Az energiából történő kristályképzés, az energiagyógyászat létező dolog)
Sellők is léteznek, ahogy jó és ártó szellemek is.
(9 dimenzió)
süti beállítások módosítása