A Kínai jeti: A Yeren

2012.03.24. 11:38

 Kína, a világ egyik legelső civilizációja, a népi folklórja is érdekes. A parasztok 

történeteiben visszatérő szereplők voltak a nagy szőrös vademberek, de ezek hamarosan beszivárogtak az irodalomba is.

A Humbei tartomány északnyugati részén található a Quiling-Básán-Shennongjija hegység (innentől Quiling hegység lesz a neve, mert ezt egyszerűen kínszenvedés volt leírni). A legenda szerint Shennong az istenkirály felakart menni az égbe, hogy gyógynövényeket gyűjtsön, és ehhez megépítette ezeket a hegyeket, hogy felmásszon rajtuk. Kétezer évvel ezelőtt Qu Yuan költő és államférfi, aki Chu állam lakója volt,  említette, hogy a Quiling hegységben hegyi óriások élnek (akkoriban Kína több egymással háborúzó királyság volt). A Tang dinasztia idején ( 618-907 között) Li Yansou történész a mai Hubei megye déli területéről hasonló teremtményeket említett meg.

Az első kínai császár Hwang-Ti egy érdekes adalékot adott a legendához. Ő építette a Nagy Falat, ez a munka akkoriban igen csak kemény volt, sokan egy életre meghaltak és megnyomorodtak, és a hulláikat befalazták az építménybe. Állítólag páran meglógtak a munka elől, majd bemenekültek az erdőbe, ott is maradtak. Az utódaik fokozatosan elvadultak, szőrösek lettek, de megtartották a beszéd képességét. A legenda szerint gyakran előjöttek az erdőből, majd megkérdezték, hogy felépült e a fal. Ha az volt a válasz, hogy igen, akkor visszamentek.

Ezek a leírások és történetek a yerenről (kínai: 野人, szó szerint "vad ember") szólnak. A beszámolók ugyanúgy írják le a lényt. A leírások szerint két méter magas. A lábai rövidek a karjaihoz képest, a szemöldöke nem annyira kiálló, mint más főemlősőké. Mélyen ülő szemei, a lóéra hasonlító fogai és hagymaalakú orra van, az orrlyukai egy kissé felfele állnak. Az arca hasonlít az emberére, de a fülei és a szemei nagyobbak. Az arcát vékony szőrszálak borítják, a testét pedig hosszú, sötétbarna bunda.

De mi a helyzet a jelenkori megfigyelésekkel?

1940-ben a Gansu régióban meglőttek egy vadembert. Wang Tselin biológus vizsgálta meg a különös teremtményt. A vizsgálatai kiderítették, hogy az állat egy nőstény. Hogy mi történt a döggel senki nem tudja. Ne feledjük azok az évtizedek elég durvák voltak Ázsia azon részén, sőt úgy az egész világon (tombolt a II. világháború). 1950-ben Fan Jingquan geológus Shanxi tartományban látott egy nőstény yerent a kölykével együtt bemenni az erdőben. 1961-ben a hegység közelében egy csapat útépítő megölt egy nőstény yerent, a tudósok szerint egy gibbon volt, de húsz év múlva a vizsgálatban résztvevő újságíró szerint egy ismeretlen, emberszerű főemlős tetemére bukkantak.

1976 január 14. Egy erdész épp a Quiling hegység egyik országútján hajtott, amikor a bozótban észrevett egy vörösbundás, farkatlan majmot. A teremtmény elmenekült. Ezek 

után két expedíciót is indítottak a térségbe. 1976 és 77 között egy száztagú csapat indult el, ami tudósokból, fényképészekből és a kínai hadsereg különleges egységének tagjaiból álltak. Eredményt is elértek. Kis híján elfogtak egy élő yerent. Az egyik katona véletlenül tűzet nyitott, mire a yeren eliszkolt.

1980-ban viszont egy faluban rábukkantak egy yeren kezére és lábára. 1957-ben állítólag végeztek eggyel. Amikor Zhou Guoxin kutató megvizsgálta őket, azt mondta, hogy egy ismeretlen főemlőstől származnak, de pár nap múlva megváltoztatta a véleményét. Azt mondta, hogy egy nagy makákó. De a makákók kistermetű, fán élő majmok, kivéve a berbermakákót és a vöröspofájú makákót, de akkor is felfedeztek egy új makákó fajt. Az is furcsa, hogy a tudós elsőre eltéveszti a fajt.

1980-1985 között újabb expediciókat indítottak a hegységben. Ezúttal több mint kétszáz lábnyomot fedeztek fel a Quiangdao hegyen 2400 méteres magasságban. A lábnyomok átlagosan 48 centiméter hosszúak voltak, és 2,5 méteres távon át követték őket. Mondanom se kell, hogy ezúttal sem kaptak el egy élő yerent sem.

A yerenhez köthető egy érdekes eset. A Daily Telegraph 1980-as december másodikai számában bukkant fel. 1939-ben egy nőt elraboltak a yerenek. Az egyiknek gyereket is szült, de ez a hibrid meghalt 19e0-ben. Wang Tselin amikor megvizsgálta a lelőtt yeren nőstényt, emberszerű vonásokat fedezett fel rajta. A Homo Erectus gipszmodelljeire emlékeztette első látásra.

De mi is lehet a yeren?

A kínaiak szerint talán egy gigantopithecus faj, ami túlélte a kihalást, és valóban ezen a területen élt 300 000 évvel ezelőtt. De van egy másik elmélet, ami a legelfogadottabb az aranymajom nevű majomféle.

 

 

Kb. annyira hasonlít a yerenre, mint ahogy Clark Kent különbözik Supermantől.

A legzavarbaejtőek a yeren emberi vonásai, és a gigantopithecushoz képest kis mérete. Lehetséges, hogy talán egy másik ismert kínai főemlős a homo erectus pekingenis túlélő egyedeiről van szó?

Szerintem viszont inkább az orángután egy ismeretlen alfaja, vagy esetleg egy új, eddig nem ismert Kínai emberszabású majomféle.

Amíg nem kapnak el élve vagy holtan ( inkább élve), egy yerent, addig nem tudhatjuk meg a választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr514336820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.03.24. 12:56:03

megtalálták egy yeren kezét és lábát?!?! 0.0

hogy' vesztette el???
Csak úgy az utcán ott hever egy kéz és egy láb?!

o.0

Lacusch69(Sch.Lacika) 2012.03.24. 15:00:38

Figyuzz má' memstercimbi: hallottál már egy Latimeria nevű halfajról, illetve a megtalálásának a sztorijáról?
A sok, hozzád hasonló világesze kétségbe vonta a létezését, holott a bennszülött halászok esküdöztek, hogy létezik és fogni is szoktak egyet-egyet.
Aztán kiderült, hogy tényleg létezik...

Lyphian 2012.03.24. 15:52:45

@memster: Ez a komment mi volt? Ki vagy te hogy megmond ki mit érdemel meg? És egy ezt egy blogon keresztül? Ugye vágod hogy repülsz innen hamarosan? Na AZT te megérdemled.

Lyphian 2012.03.24. 15:56:11

Elnézést kérek Bob...nagyon jó poszt, de itt valaki túl messzire ment...

2012.03.24. 18:47:53

Ne etessétek a trollt. Egyébként a leírás kicsit fanyűvő-szerű, egyedül a szőrszín ami elüt, de gondolom azon az éghajlaton ez normális. Viszont ez a nőt megerőszakolós sztori elég bizarr, bár YT-n is található (egy persze nagy valószínűséggel fake) videó: www.youtube.com/watch?v=rJWUxk1yBX4
Csak úgy kezeket és lábat találtak? Ez nem valami bíztató a megerőszakolós-sztorival eggyütt, baj ha így a leírás alapján nekem kicsit agresszívnak tűnik ez a lény?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.03.24. 21:38:46

@Lyphian: Semmi gond, és köszönöm.

@Bermuda: Én is eléggé fenntartásokkal közelítek az esetleges hominid-ember hibridekhez, de ez a videó akkor is durva. Nem lehet, hogy a fickó valami rendellenességgel született?

KMJ 2012.03.25. 00:35:20

@memster:Megszánlak egy kis tudással: Először is, Isten és a lelkiismeretünk majd eldönti, hogy milyen esetekben érdemeljük meg a mennyek országát. Ha csak figyelmeztec akkor köszönöm nem kell agódnod, mert nem tartom káros véteknek a majom-ember genetikai kapcsolatot. Másodjára több oldalról kéne körbe tanulmányoznod a témákat mielött ilyen egyoldalúan kínálsz válaszokat.Ha nem léteztek majomemberek, akkor ennyi erővel kardfogú tigrisek sem? és a többi lény? azok is kitalált lények? mi szerint ítélkezel, hogy az a lény létezett és ez meg nem? A másik, hogy ez az oldal rejtözködő állatok tanával foglalkozik amit nem lehet egy csapással széthesegetni néhány nem ellentmondásos vallási tanítással, egyik sem zárja ki a másikat. Másik, hogy Isten elsősorban a kérdésekben és nem a válaszokban van, de a kérdést is csak akkor vesd fel ha tudod, hogy helyénvaló. A válaszokkal meg főleg szerényen kell bánni. Csak tudod együttérzőbb ember tudja, hogy Néma Bobnak ez egy kedves tevékenysége,hogy írogat ilyen cikkeket amiről ő sem tehet ahogy te sem a magad vallási rajongásáodról, szóval akkor megértenéd, hogy sokkal könyebben tudja írni a szeretett tevékenységét ha nem szakítja félbe feltételezésekkel minden második szót, de te még ráadásul sérteged is, ami nem tudom, hogy miért értékelendő neked, de mindenesetre ha van némi lelkiismereted, mert feltételezem, hogy van, akkor gondold végig a viselkedésed helyességét, a boldogabb életedhez.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.03.25. 12:17:20

@memster: Nem szállok be a hülye vitádba, de én Cremot semmibe nem nézem, ahogy a másik jómadarat sem.

@Bermuda: Fura nekem meg inkább békésnek és félénknek. Szerintem ezek a megerőszakolos sztorik egyszerűen fake-ek. Ha az orángután elmélet az igaz, akkor nem tudom, hogy egy emberszabású miért akarna egy emberi nősténnyel szaporodni, főleg hogy ebből nem születne életképes utód, lásd az oroszok és a nácik kísérleteit. Ez csak akkor lehetett lehetséges, amikor 6,3 millió évvel ezelőtt az ember és csimpánz ősei együtt éltek.

J-rex 2012.03.25. 14:26:35

@memster: Ok,h nem hiszel az ilyenekben,csak az nem tiszta h akk mit keresel itt???

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.03.25. 19:10:48

Na a szentfazék kivágva a blogról.

2012.03.27. 18:21:40

A mátranováki fanyűvőhöz hasonló lény a karantán folklórban (sajnos szlovénul):
www.carantha.net/hrust__bog_divjadi_in_iova.htm

leleplező-kártevő 2012.08.25. 18:35:01

Homo erectus pekinensis...az oroszlánmajmos kép mellett...Egyébkén latin neveknél a nemzetséget (genera, genus)mindig nagy betűvel kezdjük, lásd. Homo, a fajnevet és az alfajnevet pedig kisbetűvel, lásd. erectus, pekinensis, tehát helyesen: Homo erectus pekinensis... keziccsókolom....

leleplező-kártevő 2012.08.25. 18:42:47

@leleplező-kártevő: jahhh és még egy idézet: " ...sokan egy életre meghaltak és megnyomorodtak..." -azt hogyan csinálták? -hogy lehet egy életre meghalni? :D a magyar helyesírás se megy nagyon, nem baj, ezzel sok magát magyarnak valló honfitársunk így van, a fehér bőrűek is...
süti beállítások módosítása