Moa-Életben van?

2012.09.22. 14:44

Új Zéland.  Ezen a nagy szigeten, csak két őshonos emlős állat él (denevérek), a helyüket madarak töltötték be, számtalan röpképtelen madárfaj él területén, valamint az ősidőkben itt élt a legnagyobb madárfaj bolygónkon: a moa. Több fajuk is benépesítette a szigetet, a legkisebb a felföldi moa 130 centis volt, míg a legnagyobb az északi óriásmoa a 3 méteres magasságot is elérte. Azonban a Polinézia területéről érkező telepesek a XVIII. századra kipusztították minden fajukat... A tudomány állása szerint.

1889-ben Alice Mckenzie Milford Sound közelében. A hét éves kislány a tengerparton sétált, amikor szembetalálkozott egy struccra emlékeztető, kék tollú madárral. Az állat faroktollai íveltek voltak, a lábát sötétzöld pikkelyek borították. A madár amikor meglátta a lányt hörgésre emlékeztető hangot hallatott, majd beviharzott a bozótba. A nő azt gondolta a madárról, hogy takahe (amit szintén kihaltnak véltek 1948-ig). A madár újra felfedezése után a hölgy úgy gondolta, hogy nem takahe-t látott, mivel a madár sokkal nagyobb volt, a csőre pedig kisebb és nem vörös. Az ornitologusok szerint a kislány talán egy fehérarcú gémet látott, ami az 1940-es években települt be a szigetekre, de gondoltak már Nagy Foltos Kivire is (ez akkora mint egy pulyka). Azonban benne van a pakliban hogy valaki struccot vagy emut telepített a késő 1800-as szigetekre, de nem tartják kizártnak, hogy a 19. században még éltek kis termetű felföldi moák a szigeten.

Moas1993. január 20-dikán a Craigieburn Range közelében három férfi az erdőben vadászott, amikor megláttak egy mintegy 2 méter magas, struccszerű madarat. Az egyik lefényképezte a bozótba menekülő madarat, ami szerintük nem lehetett sem emu, se nem strucc, se gímszarvas. Paddy Freaney a vadonban túrázott, amikor egy óriási röpképtelen madár, aminek a testét vörösesbarna tollazat borította madarat megriasztott a patakparton. A férfi a brit hadsereg katonáit oktatta túlélési gyakorlatokat. Az általa készített fotókról kiderült, hogy a madár nagyobb bármilyen ismert Emu fajnál, a tollazata világosbarna, valamint a tollazata a térdéig ér. A képről kiderítették, hogy nem hamis, valamint hogy egy madárfélét ábrázol.
Rex Gildroy Ausztrál kriptozoológus pedig az Új Zéland északi szigetén lévő Hawkes öböl közelében egy rég elhagyott Moa fészekről számolt be, ami valószínűsítheti, hogy talán még él a szigeten egy kisebb kolónia. Valószínű, hisz a moa hivatalosan, csak 400 éve pusztult ki, lehetséges hogy néhány populáció túlélte a vadászatot, és talán most regenerálódik. De az is benne van a pakliban, hogy elvadult emukat láttak, esetleg a szemtanúk mindegyike talán az emu egy helyi vállfajával találkoztak. A leírások emlékeztetnek egy másik kihalt struccalkatúra a fekete emura. Lehetséges, hogy itt a kék vállfaja él?

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr724795825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.09.22. 16:10:12

Úgy talán jobb lenne hogy "a tudomány MAI állása szerint"

KMJ 2012.09.22. 23:29:41

Helyes, aranyos kis állatok, Magyarországon lehet, hogy a fanyűvő tölti be a szerepét.

para57 2012.09.24. 18:28:37

Elég fura az a kép (3.). Arról nem tűnik túl nagynak, bár nem vagyok fényképész. Új-Zéland nem egy óriási sziget, de sok a feltérképezetlen hely, főleg az őt körülvevő szigeten.
süti beállítások módosítása