Onza-Kolombusz macskája

2010.04.20. 15:01

1492-ben Kolombusz Kristóf három hajójával átkelt a tengeren, és felfedezte Amerikát. A Kasztillíai királynak sok lényről írt, amelyek csak az új földön éltek. Ilyen volt egy olyan különös macska, amit az egyik vadász terített le.

A lénynek hosszú lábai voltak, és emberszerű(!) arca. De olyan vad volt, hogy le kellett vágni a melső lábait, de még így is vad volt. Meglátott egy vaddisznót, és megfojtotta a farkával.

A végtagjai hosszúak voltak, a fülei is sokkal hosszabbak voltak, mint a pumáé. A bundája pedig foltos volt. Az inkák Firenzei Kódexe cuitlamiztli néven emlegeti.

Bernal Díaz Del Castillo konkvisztádor Montezuma király állatkertjében két féle macskafélét látott, az egyik farkasra hasonlított. 1757-ben a lény megtámadott egy 14 éves fiút fényes nappal, pár évvel korábban pedig a leghíresebb katonát a környéken.

Az Onza legközelebb a XX.században bukkant fel.

1938-ban egy Indianai bankár, Dale Klell Lee majdnem lelőtt egy ilyen állatot.

1986 januárjában Andres Rodriguez Murillo mexikói farmer sikeresen végzett egy példányal.Mantalzán városában megvizsgálták az állatot. Mind kiderült, a lény hátsó lábán egy seb volt, amit egy jaguár okozott.

Az Onza milétére több elmélet van. Az egyik szerint a puma egy alfaja, míg a másik szerint egy teljesen új macskafaj.

De a zoologusok többsége azt mondja, hogy az onza, az ismert macskafaj a jaguarundi. Való igaz, hogy hasonlít bizonyos szempontból, de van egy fontos dolog, hogy a jaguarundi inkább egy menyétre hasonlít, és nem tud megölni egy felbőszült vadkant. Mivel ez a macskaféle, csak kisebb állatokkal táplálkozik, és nem támad meg embert. Ennek az elméletnek a továbbfejlesztése az, hogy az onza a jaguarundi egy másik vállfaja.

De az egyik legizgalmasabb dolog, hogy talán az onza az Észak Amerikai gepárd megmaradt példánya, ami szintén egy pumaféle, és ismerjük el, hogy hasonlít. Egy 1986-os vizsgálat szerint, amit a Nemzetközi Kriptozoológiai Társaság végzett, kiderült, hogy az 1986-os Murillo tetem hasonlít az észak amerikai gepárdra.

Tehát az Onza tényleg kriptid...

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr251937223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2010.04.24. 19:46:46

Aha, tényleg hasonlít. Mint a szomszéd fekete házimacskája a fekete párducra.
A gepárd a legkisebb nagymacska. A hiúz a legnagyobb kismacska.
Kicsit gáz, hogy ezeket egy fajba szeretnéd sorolni.
Gondolkozz rajta, a vasmacskát hova sorolnád!

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.04.30. 10:55:18

@HgGina:

Az észak amerikai gepárdról tudni kell, hogy nem volt gepárd.

Konvergens evolúció révén alakult ki a pumákból.

hu.wikipedia.org/wiki/Miracinonyx

Primevalboy 2010.07.13. 19:10:16

@HgGina: Voltakép a ködfoltos párduc a legkisebb nagymacska. A puma pedig a legnagyobb kismacska.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.07.13. 19:19:21

Jól mondod.

De ha kiderül, hogy az Onza létezik, akkor ez a dolog hamar megdöl.

KMJ 2011.11.06. 01:14:43

A spanyol nyelvben a gepárd szóra onza t hassználnak, la onza= a gepárd, ejtzsd: on,pösze sz, palócos á.

KMJ 2011.11.06. 01:20:33

Am tx az infót, hogy honnan ered ez a fura szó a gepárdra a spanyol nyelvben, és magamtól amúgy sem ugrott be, hogy a gepárdot jelent az onza.
süti beállítások módosítása