Újabb magyar kriptid?

2012.05.20. 17:15

Tóbiás Ferenc osztotta meg velünk ezt a történetet, ez úton is köszönöm neki.
 
Az eset nem velem történt meg, hanem egy osztálytársammal, akinek a kilétét nem szeretném felfedni! Székkutas fele laknak, ahol több birkát is tartanak. Az esemény pontos időpontját nem tudom, csak annyit, hogy két éve történt egy nyári napon. Délelőtt még minden rendben volt és a juhokkal sem volt semmi baj. Aztán elmentek otthonról és mire hazaértek késő délután a 24 juhból már csak 8 volt életben. A többi mind elpusztult. A legtöbbjüket alaposan összemarcangolták és némelyiket kibelezték. Az estet nem verték nagy dobra, de a helyi vadászok azonnal sakálra gondoltak. Józan ésszel én is erre tippeltem volna, de volt néhány zavaró tényező, ami ezt nem teszi lehetővé! A juhok bevoltak zárva az istállóba. Az istálló ajtaja 2 m magas volt. A sakál nem tud ekkorát ugrani. A sakálok párokban vadásznak és jellemző rájuk, hogy kibelezik az áldozatukat. Ha egy juh pusztult volna el az még okés, de 16 volt az áldozatok száma. Az ajtót szétverték. Persze lehet, hogy a sakálok nekiestek az egyiknek és a többi pánikba eset, de akkor sem beleztek volna ki több példányt a ragadozók. Sőt némelyik tetemen még karmolások is voltak. A kutyafélék mióta karmolják szét az áldozatukat? Az eset még két éve történt, de az osztálytársam csak most beszélt róla nemrég és képeket is mutatott a tetemekről. A Szegedi Vadasparkban dolgozom állatgondozóként és tudom, hogy melyik vadállat, hogyan végez az áldozatával. A képeken azonnal láttam, hogy ez kutyaféle műve vagy valami ahhoz hasonlóé. Először elvadult kutyákra gondoltam és egy ideig ez az álláspont maradt meg bennem. De aztán nemrég újabb támadás történt. Nem a juhokat támadták meg, hanem az osztálytársam kutyáját, egy termetes kuvaszt. Több harapás is volt rajta, de túlélte az incidenst. Egyszer pedig látta az állítólagos "lényeket". A távolból a magas fűben több nagy testű sötét árny szaladt egymás mögött. Éjszaka pedig a kutyák ugattak valamit, de nem látták, hogy mit, de hallottak egy üvöltést, amiről fogalmuk sincs,s hogy milyen állattól származik.Lehet, hogy csak egyszerű vadkutyák voltak, de lehet, hogy valami nagyobb és veszélyesebb ragadozó(k) ólálkodnak arra felé. Osztálytársam felkért, hogy próbáljam meg kideríteni mi lehet ez, mivel tudja, hogy vonzanak az állatok és a megmagyarázhatatlan jelenségek és attól tart, hogy ez is ilyen lehet. Velem együtt mezőgazdasági technikusi szakon vizsgázunk jelenleg és megígérte, hogy ha vége a vizsgáknak egy házibulit fog tartani, ahol szeretné, ha megfigyelném a környéket, hátha találunk valami érdekeset. 
Nagyjából ennyi lenne a történet.

Mivel az állattal kapcsolatban csak a közvetlen nyomairól volt említés, valamint a távolból láttak néhány példányt, csak annyit tudhatunk, hogy valami négylábú ragadozó, ami üvöltő hangokat hallat. Már csak két kutyaféle van életben Magyarországon: az aranysakál és a vörös róka. Az írója mint említette ért az állatokhoz. Én csak egy valamire tudok gondolni, hogy talán a farkas egy Kárpát medencei alfaja.

Vagy lehetséges, hogy tényleg visszavadul kutyák...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr664527723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2012.05.20. 19:23:32

Néha keveredhetnek át farkasok Romániából.

2012.05.20. 19:30:21

"Már csak két kutyaféle van életben Magyarországon: az aranysakál és a vörös róka."

Ez téves, ugyanis farkasok is élnek már újra vadon Magyarországon. Igaz, tudtommal csupán a Bükkben és Észak-kelet Magyarországon, de Szerbiából vagy Romániából is átkóborlhat egy-két példány.

Lyphian 2012.05.21. 13:16:24

Nos a leírás nem utal a Nyűvire...vagy kevesebbet tudunk róla mint azt hittük.

Kérdés, azt tudod hogy az ajtót mennyire verték szét? Csak pár falécet téptek ki belőle, hogy épphogy bejusson rajta a tettes, vagy annyira meg volt viselve hogy márcsak egy kupac forgácshoz lehetett hasonlítani? Erre talán nehéz válaszolni de sokat segíthet ez a részlet.

SeDm 2012.05.21. 18:04:31

Furcsa.Mennyire verték szét az ajtót?Ha durván akkor lehet hogy valami erősebb teremtmény volt.Talán a Fanyűvő?

KMJ 2012.05.21. 18:36:48

@maskedmagicianfan: Régebben én is olvastam magyarországon történt chupacabra esetet, de nem vettem komolyan, ráadásul azt is olvastam, hogy a chupacabra esetek egy délamerikában lejátszott egy film ürlény szereplőjére kisértetiesen emlékeztettek, továbbá, hogy közvetelen a film után terjedt el a csupakabra legenda.
Én nem tudom, hogy mi van, de utánanéztem és mostmár egy kicsit komolyabban veszem, és a magyar csupakabrát egy picit érdekesnek tartom. Meg azt is, hogy régebben írni akart róla az oldalunkra István (ha mindent jól értelmeztem):s472k215.sfblogs.net/2010/06/05/magyar-chupacabras/

Primevalboy 2012.05.21. 20:37:39

Az ajtót szimplán betörték. Fából tákolták össze, de azért így úgy törték össze, mint egy fogpiszkálót. És ha már Chupacabra!!!! Beszéltem osztálytársammal, akiknél történt a dolog.Csak most mondta el, hogy némelyik birkának a nyakán szúrt sebek voltak, amelyeken keresztül kiszívták a vért. A részleteket megírtam Néma Bob-nak így talán hamarosan erről is olvashattok a blogon. Na ez már kilő minden korábbi gyanúsítottat és csak egy marad. A CHUPACABRA VISSZATÉRT!!!!!!

2012.05.21. 20:51:30

@KMJ: Hát ezeken az oldalakon jót nevettem :D Megvan a kommentelőkben a félsz, milyen érdekes, hogy valaki pont aznap lát Chupacabrát, amikor mesélnek neki róla :D Még érdekesebb, hogy az észlelések mindig a népszerű turistaközpontokban (Kékestető, bükki házikók - csak néhány az ottani kommentekben említettek közül) történnek, de mondjuk azok akik napi rendszerességgel járják az erdőt (vadászok, erdészek, hardcore túrázók) nem mesélnek ilyen sztorikat. Ez igaz lehet úgy általában minden erdőben élő lényre és akkor nyílván mondhatnánk azt is hogy úgy sincs semmi erdőben élő kriptid. Én nem ezt mondom, csak azt, hogy érdemesebb lenne egy kicsit épp ésszel átgondolni, hogy kinek kell hinni és mit.
A csupiról meg még talán annyit, hogy a kutya-formája kísértetiesen hasonlít egy-két agár fajhoz.

KMJ 2012.05.21. 21:52:45

Hát az én fejemben is fordult már meg, hogy ezt a vandálkodást csupakabra szerüség okozhatta, de egyszerűen nem hiszem el, hogy mostmár csupakabra is lehet magyarországon.

Ó, nem vagyok benne biztos, nem lehet, hogy a csupi vörös szemszíne és a vér vörös színe között összefüggés van? Ettől függetlenül a boilógia könyvemben valami olyasmit olvastam, hogy mi vagy akkor látunk egy színt, hogy ha az adott tárgy minden színt visszaver (és ezek összesége vörös színt ad) csak azt nem amit mi látunk, vagy akkor látjuk az adott dolog színét, ha minden színt elnyel csak azt nem amit visszaver.

Tehát lápmpafényben van vajon vörös fény?. Azt valószínűnek tartom, hogy akárhogy nézzük az állítólagos csupakabrák szeme vörös fényt ver vissza, tehát akkor most vagy úgy emeli ki a szem bevonatja a vörös színt a csupi agyának, hogy visszaver minden színt csak a vöröset nem?, vagy pedig minden színt elnyel csak a vöröset tükrözi vissza? Hogy jól föltünjön neki a vér színe? DE lehet, hogy teljesen rossz helyen kapizsgálok és hülyeség az egész ötletem...

Azon is gondolkoztam már, hogy honnan kerülhetett elő ez a lény ilyen hirtelen?, a tengerekből?. Lehet, hogy messzíről meglátja a lámpát használó búvárokat és eltud menekülni a tengerekben, de akkor meg miért csak most lett ilyen csupakabra invázió a szárazföldön? Elhalászták az összes kajájukat az emberek a tengerekből?.

Lyphian 2012.05.22. 09:19:55

Na nee a Chupacabrát én már nem hiszem el. Maximum egy hasonló adottságokkal rendelkező cucc lehet a háttérben. Mit keresne itt egy csakis Dél-Amerikában veszélyt jelentő mende-monda? De, aki nem hiszi nézzen utána ugyebár és én most ezt fogom tenni.

J-rex 2012.05.22. 10:55:41

Én sem tartom valószínűnek a chupacabrát. Bár ezt sem tartom valószínűnek, de muszáj megemlítenem, hogy egy-egy barnamedve példány is át szokott jönni határainkon. Másrészt, biztos vagy benne, hogy csak a kutyafélék belezik ki az áldozataikat? A karmolások szerintem inkább macskafélére utalnak, ráadásul azok nem csak akkor ölnek amikor éhesek, pusztán vadászösztönből is. Itt megemlíteném, hogy hiúzok is élnek M.O.-on,pár éve pedig olyan híresztelgetések voltak, h feketepárducot láttak vhol sárrét közelében,de bizonyítékot nem találtak. Meg rémlik még valami tigrises ügy is, mintha azt is látni véltek volna, vhol a Balaton fele.-Nem azt mondom h ezek valódi esetek,de nem lehet kizárni.

KMJ 2012.05.22. 20:31:53

@J-rex: Jaja, és lehet, hogy csak a szemfoga ütöt jukat a birkák torkán amin kifolyt a vér mintha "kiszívták volna".

Amúgy találtam youtubeon egy videót, amin véleményem szerint egy hasonlóan nagy és csámpás állat látható mint a Fanyűvő.
www.youtube.com/watch?v=hkradyu0PXg&feature=endscreen&NR=1
Nem mernék rá megesküdni, hogy tényleg fanyűvő, de szerintem inkább fanyűvő mint kutya vagy szarvas (ami a videó szövegében áll), még azt is írja, hogy angliában az autópályán történt, meg még a spanyol beküldő személyes véleménye szerint is inkább valami más lény mint kutya vagy szarvas.
A videó végén az állítolagos eset dátumát nem igazán tudom értelmezni...

2012.05.22. 21:52:02

@KMJ: Ha YT-n a hozzászólások le vannak tiltva az már gyanús, valószínűleg már valahol bebizonyították hogy hoax a videó. Egyébként ugyan már írtam, de a videóban szereplő lény kísértetiesen hajaz az agárra, azokkal a nagy ugrásokkal és vékony testtel. Az elmúlt ~200 évben egyre ritkábban használták vadászatra, a sportban csak kevés ember ismeri, ezért nincs benne úgy a köztudatban az agár mint kutyafajta. Szerintem pár tudatlanabb emberre simán ráijeszthet a sötétben: www.kutya.hu/0801/gollei_agaras_talalkozo_2007/2.jpg

2012.05.22. 21:55:41

@Bermuda: Na meg ugye a kutyákat vizesen, ázottan, koszosan tessék elképzelni, úgy mint ahogy minden rendes kutya kinéz néhány nap kóborlás után. Rakjunk rá még egy kis szaporítók általi beltenyésztést meg félresiklott mutációt és kész is a Chupacabra.
Azt meg már nem is mondom, hogy egy agárnak a 2 méter magas ajtó gyerekjáték. Pár ilyen egyed eggyütt elszökik és kész is a birka-mészárlás.

Primevalboy 2012.05.22. 22:16:03

Őszinte leszek! Lehet, hogy mégsem Chupacabra és a vérszívás sem történt, csak a vadászok gondolták félre a dolgot. Van egy elméletem, amely egy kicsit talán túlzás egyeseknek, de én egyáltalán nem tartom kizártnak. Hiszek a Primeval sorozatban lévő anomáliák létezésében. Úgy vélem, hogy az anomáliák időről időre bizonyos helyeken létrejöhetnek. Elkézelhetőnek tartom, hogy egy anomália jelent meg valahol a környéken (az osztálytársam, akiknél történt az eset 15 km-re laknak a legközelebbi településtől és nem akad sok tanya feléjük). Az anomálián keresztül talán egy Hyaenodon vagy valamim más kutyaszerű lény vagy egy egész falka jött át és azok okozták a vérengzést. Gondoljunk csak bele! Hény olyan esetről tudunk, hogy már rég kihalt ősállatokat láttak az emberek? Mokele mbembe, Loch Nessi szörny, Emela nontuka, Kongamato és még sorolhatnám. Hogy a fenébe maradtak volna fent azek a lények több millió éven keresztül észrevétlenül. Már rég megkellett volna találunk őket, de egyik sem került elő. Hogy miért? Mert már rég visszatértek a saját korukba vagy pedig elpusztultak a mi világunkba és a tetemek nem kerültek elő. A Loch Ness nem tudna eltartani egy egész Plesiosaurus állományt. De mégis látni véltek egyet! Mokole Mbembe-vel ugyanez a helyzet. Pontos leírás egy dinoszauruszról és még csak nyomát sem találtuk. Szerintem ezek az esetek mind összefüggésbe hozhatók az anomáliákkal.
A loch nessi szörnyről ráadásul nem is nagyon hinném, hogy Plesiosaurus lenne. Hallottam egy esetről még az 1930-as évekből. Egy nő a férjével autózott hazafelé, amikor az úton egy krokodilszerű lényt ment át előttük. Van is egy lény, amely egyaránt magán viseli a Plesiosaurus és a krokodil ismertetőjegyeit. Ez pedig a Nothosaurus!!!! Szerintme inkább ez lehet az állítólagos Nessi, aki már réges rég visszatért a saját korába.
Szóval szerintem minden egyes ősállat észlelést ezekre az anomáliákra kellenne alapozni. Mi erről a véleményetek?

Kevin Conroy 2012.05.22. 22:53:36

érdekes...én medvére gyanakszom. nem rég néztem egy Bear Grylls műsort (a túlélés törvényei), és abban volt h meghúzódott egy elhagyott épületben, aminek a falán medvekarmok nyomait látta...

szóval nagy a valószínűsége hogy medve a ludas...azok is elég szépen át-átnézgelődnek Romániából

KMJ 2012.05.22. 23:25:54

Szerintem egyszerűen csak fönmaradt fajokról van szó, amiknek még dolga lehet e földön, mint nekünk. A mi keletkezésünket sem tudjuk megmagyarázni, lehet, hogy 1 milliárd éve is éltek hozzánk hasonló őseink akik azt a klímát bírták jól, de mégse tudjuk bizonyítani, csak azt látjuk, hogy mi itt vagyunk, de arra nincs bizonyítékunk, hogy hogyan jutottunk el ide, szóval lehetséges lehet minden. De ha van ez az idő anomália, akkor tuti, hogy azt is irányítja valaki, mert ha véletlen szerű lenne, ahoz képest szerintem egy kicsit sok a jó helyre került és jól alkamazkodott állat. Mi is elég jó helyre kerültünk, hogy csak úgy a véletlenre foghassuk a dolgot. Szóval elég jól tolódik, jó munkát végez ez az idő anomália ;D.

J-rex 2012.05.22. 23:40:01

@Primevalboy: Mint ahogy egy korábbi témánál írtam is, bennem is felmerült ez a lehetőség. De ha valóban alakulnak ki idő(és persze térbeli) anomáliák,biztosan nem úgy kell elképzelni,mint a sorozatban. Vannak konkrét esetek, "időviharoknak" nevezik az ilyet. Elég sok beszámoló létezik, amikor az áldozat épp utazik valahová, egy köd,vagy vihar ereszkedik le,nyomott érzése lesz, és mire kiér a ködből,viharból,több órával,esetleg nappal később van, vagy egy teljesen más területen van,mint ahova azzal a sebességgel amivel haladt el tudott volna jutni. Az egyik legismertebb ilyen a Bermuda háromszögnél van. Szerintem ilyen időviharok okozzák az anomáliákat,amiken keresztüljuthatnak élőlények.

KMJ 2012.05.22. 23:45:47

Ja és egyébként az a véleményem az összes faj kapcsolatáról, attól mert hasonlít egymásra két faj, attól még honnan tudják, hogy létezik az evolúció? Az evolúció az kb ugyan olyan fogalom mint az időanomália, úgy magyarázzuk meg egy faj létét vele és kapcsolatát a többbivel, hogy nem tapasztaltuk a folyamatokat és az eredeteket. Tehát az evolúció szóval fogadtatják el az emberekkel a tudósok, hogy fogalmuk sincs igazából a fajok eredetéről és összefüggésének a menetéről, de hasonlítanak egymásra, tehát szép egybefüggő mesévé lehet kreálni a fajok eredetét, alaptalanul, ha lenne igazi alapja akkor sokkal erősebb tudatossággal lennének az emberek evoluciónista eszméjüek.

J-rex 2012.05.23. 08:57:27

@KMJ: A filogenetikai törzsfák építése nem csak hasonlóság alapján készül. Rengeteg genetikai vizsgálatot végeznek és az alapján sorolják be, hogy melyik faj hova tartozik. Ezek a vizsgálatok kb. olyanok mint egy apasági teszt, szóval elég pontosak. Egyébként vannak manapság is észlelhető jelei, kisebb pinty fajoknál akár már 200 év alatt lezajlódhat egy új pintyfaj kialakulása. Ráadásul ott vannak a házi állatok, amiket úgymond gyorsított evolúcióval alakítottunk ki...Az evolúció tény, nem hipotézis!

Lyphian 2012.05.23. 11:15:19

Hali, tudom ez nem egy Fanyűvős poszt, remélem nem baj ha most róla írok. Csak egy röpke gondolat. Ha megnézzük Pest térképét, 10 km-es magasságból már lehet látni az erdőket/erdőfoltokat. Képzeljünk el egy háromszöget melynek 3 csúcsa: a Fóti Kopasz-hegy, a Szent István-hegy és a Farkaserdő. Ezt a képet látva (Google Earth erre tökéletes)láthatunk akár 4-6 zöld foltot, ahol a Nyűvi előfordulhat. Én 2-3 hét múlva a Szilas-pataki pici erdőben fogok futni szinte mindennap. Ez a hely nem található meg a háromszögön belül de közel van hozzá, ez egy ültetett erdő, talán itt is lehet a Nyűvi...Aki akar az jöjjön :D

2012.05.23. 11:57:53

@Primevalboy: Szerintem nem kéne ilyen fiatalon ennyi sci-fi-t nézni.
@KMJ: Fel voltál mentve bioszból? :) Ha nincs evolúció, akkor nincs zoológia és kriptozoológia sem.
Az, hogy az emberek nem "evolucionista eszméjűek" pont az ember-létnek köszönhető. Majmot tudsz tenyészteni, embert már nehezebben - a szellemi sík, a gondolkozás emeli az embert az állat fölé. Általában. Aztán erre az emberiség 90% rácáfol az állatságaival, de a tudás nem is náluk van. :)

Primevalboy 2012.05.23. 13:55:31

@Bermuda: 21 évesen annyi sci-fit nézek, amenyit csak akarok!!!!!!!!! És nem csak azért állítottam fel ezt az elméletet, mert szimpatikus, hanem mert nem ez az első alkalom, hogy állítólag kihalt lények bukkanak fel valahol évmilliókkal a kihalásuk után.

Balázs Broda 2015.06.30. 16:04:30

Énis láttam egy kutyaszerü lényt,csak annyi külömbséggel hogy a bükkbe és még a különbség hogy a lábnyomát lefotóztam.

white dragon 2017.05.26. 18:08:15

aki a sztorit írta fel lehet venni vele a kapcsolatot?
süti beállítások módosítása