Ez a bejegyzés a harmadik helyezést érte el a blog facebookos csoportján. Ezzel egy jó időre lezárom a szavazásokat, de még lesz ilyen, ígérhetem.

Kamcsatka. A föld egyik legvadabb területe, közel egy másik kontinenshez. A vadonjait egy veszélyes ragadozó járja, a medveisten másnéven bergman medvéje.

A medvéket mindig is istenként tisztelték az ősi népek. A finnek, a koeraiak, a görögök sőt a Neandervölgyiek barlangjaiban gyakran találtak gondosan elhelyezett medvekoponyákat. Mondjuk ez érthető is, hiszen a medveféléknél a szárazföldön egy nagyobb ragadozó sem él napjainkban, és egy erősebb sem.

De képzeljünk el egy olyan lényt, amely megközelítőleg olyan magasabb mint egy ember, és a Szibériai vadont járja. Ezt a lényt hívják a Szibériai jakut törzsek Irkuiemnek /lehúzott nadrág, hát egy veszélyes ragadozót nem neveznék így/, de van egy másik előkelőbb neve is: Kaynin-Kutho más néven Medveisten.

Az első híradások a teremtményről Sten Bergman svéd zoológustól származnak, aki annak idején bejárta Kamcsatkát és Koreát, és Új Guineában először ő számolt be a pápuák emberevési szokásairól.

1920-ban, amikor a Kamcsatkai félszigeten járt, egy medve bőrét látta, amely nagyobb volt bármelyik kamcsatkai barna medvénél. De nem csak ez volt benne a különböző, hanem a kinézete is. Sötétebb volt és vékonyabb volt. Bergman ursus arctos pisctatornak nevezte el, és úgy gondolta, hogy a barna medve egy helyi alfaja.

1936-ban tette közzé felfedezését, de Bergman medvéjéről már többet nem lehetett hallani, egészen 1980-ig.

Rodion Sibolov egy helyi vadász arról mesélt, hogy a helyi törzsek lakosai időnként egy különös medvét látnak. Az elmondásuk szerint az állat mellső végtagja jóval hosszabb mint a hátsó pár. A két hátsó lába között pedig egy hájréteg van, amely egészen a földig leér /ez alapján nevezték el lecsúszott nadrágnak, elég komikus lehet, bár ha én akadnék össze vele inkább futnék mint nevetnék/.

Egyszerre két teória látott napvilágot ezzel kapcsolatban.

Valerij Orlov 1989-ben a lény nyomába eredt. A teremtmény a helyi rénszarvascsordákat támadta. Orlov szerint a Bergman medvéje egy jégtáblán Kamcsatkába sodródott jegesmedve. Hát nem tudom, akkor elvileg sárgásfehér bundájúnak kell lennie, hogy ha jegesmedve. És itt egy sötétbarna állatról van szó

N.K. Vereshcaing orosz zoológus szerint ez a lény a rövid fejű medve egy máig fennmaradt fajtája. Ezek a hatalmas ragadozók egykor benépesítették egész Észak Amerikát. Nagyobb volt a ma élő kodiak és grizzly medvéknél. Aktív vadász volt, képes volt nála nagyobb vadat is elejteni. És a mellső lába hosszabb mint a hátsó, mint a képen láthatjátok.

Saját feltevésem pedig, hogy talán a Bergman medvéje azoknak az ősi 300 000 évvel ezelőtt élt medvéknek a leszármazottja, amelyek a barna és a jegesmedvék közös ősei lehettek. Valószínűleg ezek a tundra területén éltek, és minden klappol. Hosszú végtagok, vastag hájréteg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár lehet, hogy soha többet nem tudjuk meg az igazságot, mert a beszámolók szerint ebből a fajból már csak 120-135 egyed van. Nekik is az a nagy szerencséjük, hogy a térség lezárt katonai terület. De talán egyszer megtalálja a tudomány, és mi is megtudjuk, hogy mi lehet ez az állat, és megmenthetjük a jövő számára...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr762967956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Watanabe 2011.06.09. 18:31:53

Kamcsatka népsűrűsége 1fő/km2 alatt van. Simán fennmaradhatott egy prehisztorikus medvefaj.
Mellesleg a nandi medvének is az első pár lába hosszabb, mint a hátsó, nem? Érdekes egybeesés...

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.06.10. 16:58:05

Meg katonai bázis is, ahova őszintén szólva lehetetlen a belépés...
Hát de a Nandi Medvének más a testalkata, inkább egy óriási pávián vagy calytoherium, mint medve...

KMJ 2012.02.17. 20:50:10

A Nandi medve az 99%, hogy barna hiena, különlegesen ritka hiena faj afrikában.
süti beállítások módosítása