Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék egy kis időre mindenkitől el köszönni, ugyanis 1 hétig nyaralni fogok, de ha vissza jöttem, újra gőzerővel fogom írni a cikkeket. Addig is, amolyan búcsú ajándékként szeretném átnyújtani nektek ezt a cikket, amit a napokban írtam, és egy olyan lényről van benne szó, ami még titokzatosabb mint maga a Nagylábú.

Kezdjünk is neki.

A skót felvidéken van egy hegy, ahol sokan olyan rettenetes félelmet éreztek, amit még soha nem éltek át. Azt mondják, hogy amikor a hegyen leszáll a köd, egy hatalmas és ijesztő kreatúra bújik elő a semmiből. "Nagy szürke embernek" nevezik. Sokan palástot viselő öregembernek látják, van, aki ördögnek. A hátborzongató lény nem csak fizikai erejével hat fenyegetően: páni félelmet és már-már öngyilkosságra sarkallóan mély depressziót ébreszt mindenkiben, aki a közelébe kerül.

A Ben MacDhui a második legmagasabb hegy Skóciában, csúcsa több mint 1200 méterre emelkedik ki. Impozáns látvány, és komoly kihívás minden tapasztalt hegymászónak. A szemtanúk, akik látták a Szürke Embert, vagy érzékelték a jelenlétét, szinte mindannyian jó állóképességű, felkészült hegymászók - aligha képzelhető el, hogy a fizikai kimerültségtől képzelődni kezdtek volna. Egy egyetemi tanár, Norman Collie volt az első, aki nyilvánosan beszámolt arról, milyen különös és rémisztő élményben volt része a hegyen. Collie ismert, nagy tekintélynek örvendő hegymászó volt, de amikor 1925-ben beszédet mondott a Cairngorm Klubban, hallgatósága mélységesen megdöbbent.

Collie egy 34 évvel korábbi élményéről számolt be. Elmondta hogy már lefelé tartott a Ben MacDhui csúcsáról, amikor lépteket hallott a háta mögött. Ahogy körbepillantott a ködbe borult tájon, először arra gondolt, hogy saját léptei visszhangját hallja. De hamarosan rájött, hogy a mögüle jövő hangok nem esnek egybe a lépései ritmusával. Olybá tetszett Collie-nak, mintha egy óriás követné.

"Úgy éreztem, hogy valaki jön utánam - mondta a professzor -, de háromszor vagy négyszer akkorát lép mint én."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(a Ben MacDhui hegy)

Collie rettenetesen megrémült, és eszelős tempóban menekülni kezdett; 10-12 Km-ren keresztül rohant lefelé, egészen addig, amíg már nem hallotta a zajt a háta mögött. Többé sosem tért vissza a hegyre, és halála napjáig mélyen meg volt győződve róla, hogy "a Ben MacDhui körül van valami nagyon furcsa."

A második világháború alatt Peter Densham hegyi mentőként dolgozott: felkutatta, majd biztonságos helyre vitte a pilótákat, akiknek a gépe a hegynek ütközött. Egyszer a Ben MacDhui tetején volt, amikor is sűrű köd ereszkedett a hegyre. Densham leült, és várt, hogy kicsit megjavuljon az idő. Valamivel később furcsa, ropogó hangokat hallott, majd hirtelen úgy érezte, hogy van valaki a közelében. Felállt, hogy alaposabban körülnézzen, ám abban a pillanatban páni félelem lett úrrá rajta. Szinte anélkül, hogy tudatában lett volna, mit cselekszik, már rohant is lefelé a hegyoldalon, veszedelmesen közel a szakadék pereméhez. Utóbb így emlékezett vissza: "Meg akartam állni, de egyszerűen képtelen voltam rá. Mintha valaki folyamatosan lökdösött volna lefelé. Csak annyit sikerült elérnem óriási nehézségek árán, hogy legalább ne a szakadék felé rohanjak."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A Nagy Szürke Ember rekonstruált rajza)

Azóta többen is láttak a hegyen egy különös lényt, vagy pedig egy küszöbön álló katasztrófa rémisztő előjeleit vélték érzékelni. Az egyik legfrissebb beszámoló az 1990-es évek elejéről származik. 3 férfi sétált az erdőben Aberdeen közelében. Egyikük észrevett egy ember formájú alakot, amint az valamivel előttük átszalad az ösvényen. Elmondta barátainak mit látott, és amikor mindhárman egy irányba néztek, egy emberinek alig nevezhető rendkívül különös arcot pillantottak meg. Néhány héttel később ugyanez a trió autóval haladt keresztül a vidéken, és egyszer csak azt vették észre hogy a már "ismerős" magas és sötét alak követi őket. Egy ideig lépést tartott velük, annak ellenére hogy a gépkocsi 80 Km/óra sebességgel haladt, ám végül elfáradt, és megállt. Ez a három férfi is - a bénító ijedségen túl - azt érezte, hogy valamilyen szörnyűséges esemény van készülőben.

Mindazok, akik hisznek a különféle szörnyek létezésében, számtalan ötlettel, elképzeléssel szolgálnak a Nagy Szürke Ember eredetét illetően. Sokan állítják, hogy idegen bolygóról érkezett, vagy pedig egy régi felföldi faj utolsó szelleme, esetleg egy ősi, misztikus vallási figura. Létezik egy fölöttébb érdekes elmélet, miszerint a Ben MacDhui tetején egy másik dimenzióba vezető kapu áll, s ezt őrzi a különös lény. Ha valóban ez a feladata, el kell ismernünk, hogy remekül végzi a munkáját. Ha valaki találkozik egyszer a Nagy Szürke Emberrel, vagy legalábbis érzékeli a jelenlétét, kétszer is meggondolja, hogy felmerészkedjen-e újra a Ben MacDhuira.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr993128713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJ 2011.10.28. 16:05:37

Ennek a lénynek a leírása azért fogott meg engem elsődlegesen, mert például A Gyűrűk Urának az előtörténeteiben: Szilmarilokban nagyon sok hatalmas szellemféle szerepel, amihez hozzá fűzném, hogy ezeket az ember fölötti isten/félisten féléket maga Tolkin is más kultúrákból gyűjtötte össze,Pl; az északi mitológiák nagyon sok ötletet adtak neki amikől megtudta alkotni a Gyűrűk ura fantázia világát ilyen valószínüen életszerűvé amilyen.
Azok a lények is különösen de mégis földien emberfeletti erejűek, némejik kevésbé, mások meg sokkal ember feletibbek...
Azt olvastam, hogy a Kalevala adta Tolkinnak az alap ihletést.
Meg pl nagy hegyi trollok a fin mondavilágban is vannak és a többi...

KMJ 2011.10.28. 16:15:14

Finn mondavilágban lévő trollokban nem vagyok biztos, de norvégiában lévőben igen:D. Am én azért mindenesetre a Skócia helyében elrendelnék egy világszinvonalu kutatást az ügy érdekében,mert lehet tudni a pontos helyét és már csak azért is mert lehet, hogy veszélyes élőlényről van szó:).
süti beállítások módosítása