Ausztráliáról mindenkinek a kopár sivatagok, áthatolhatatlan bozótosok és végeláthatatlan szavannák jutnak az eszébe. Pedig ez nem mindig volt így. Egykor hatalmas erdőségek és élettől zöldellő szavannák borították ezt a vidéket. Hatalmas kenguruk és vombatfélék, óriási röpképtelen kacsák legelték a növényzetet, rájuk pedig nagymacskákra emlékeztető erszényesek és az óriásgyíkok utolsó hírmondója a megalánia vadászott. 5-6 méter hosszú, a tömege pedig 500-600 kilogramm.

40 000 évvel ezelőtt azonban az állat eddigi életterét jelentő erdőségek és bozótosok visszaszorultak az éghajlatváltozás és az emberek égetéses tevékenysége miatt. A megalánia kihalt, vagy mégse?

1979-ben Rex Gilroy ausztrál kriptozoológus hívást kapott. Egy szántóföldre érkezett, ami tele volt egy óriásira nőtt gyík nyomaival. Bár a legtöbbet tönkretette az időjárás, de a tudós még néhányról tudott gipszmintát venni. Ugyanebben az évben Frank Gordon herpetológus (hüllőszakértő) épp a Wattagan hegység közelében gyüjtött

mintákat, Új Dél Walesben. Épp visszaszállt a kocsijába, amikor a közelében lévő egyik nagyobb fatörzs hirtelen megelevenedett, és elindult a fák felé. Mint kiderült egy kilenc méteresre becsült gyík volta az.

Egy farmer épp a birtokát ellenőrizte, amikor egy óriási gyíkot látott, ami egyszerűen átmászott a drótkerítésen. Az ilyen kerítésekbe nem vezetnek áramot, mivel ezzel a birtokhatárokat jelzik, így a hüllő megúszta áramütés nélkül. Az állat mérete nyolc méter is lehetett.

Új Guineában egy misszionárius és két vezetője épp egy folyón hajózott felfele, amikor az egyik fán meglátta, hogy egy nagyobb gyík heverészek. Hiába kérte a pápua származású útitársait, hogy álljanak meg, de azok tovább eveztek, mintha csak rettegtek volna valamikor. A pap másnap visszatért, és lemérte a faágat, amin a gyík heverészet (és teljesen végigérte azt a testével). A hatalmas hüllő testhossza több mint 12 méter lehetett.

Az ausztráliai bennszülöttek mitológiájában feltűnik egy teremtmény. Ez egy hatalmas gyík, aminek a bőrét tüskék borítják. Az ezeket ábrázoló, több mint 3000 éves sziklarajzokat megtalálták Új Dél Wales és Sidney környékén. De Észak-Ausztrália hatalmas erdőiben a bennszülöttek hite szerint egy másik halálos hüllőragadozó, a Mungoon Galli vadászik. Érdekesség, hogy az aboriginek hite szerint ez a teremtmény a 15 méteres hosszúságot is elérhette. A hitük szerint ekkor ezek a teremtmények bejárták az egész kontinenst, a bennszülötteknél pedig gyakran vadásztak rájuk, de sokan meg is haltak ezekben a harcokban. Ezek a bestiák a méretüknek köszönhetően gyakran kidöntöttek fákat, a bennszülöttek, ha hallják egy kidölő fa recsegését, akkor azt a mungoon galli számlájára írják. A törzsek gyakran hallanak Új Dél Wales erdeiben különös sziszegés szerű hangokat és nem lépnek be az erdőség azon részére.

1978-ban Cessnock megyében egy marhatenyésztő egy reggel borzalmas dologra ébredt. Egy hatalmas, varánuszra emlékeztető gyík épp kimászott a marhák karámjából, az állkapcsában az egyik tehénnel. A férfi azonnal összehívta a társait, és kocsikkal és puskákkal indultak a titokzatos ragadozó után, de a lábnyomok egy mocsaras területre vezettek. Jól látszott, hogy az állat a földön maga után húzta a farkát, és a tehénre is rátaláltak, pontosabban ami megmaradt belőle. A nyomok szerint az állat belemerült a vízbe. A kutyák megvadultak a szagtól, így a farmerek nem folytathatták tovább a kutatást.A gazda több mint 10-11 méteresre becsülte az állatot. A helyiek megvádolták, hogy ő maga ölte le az állatot, majd gyártotta le a nyomokat.

Miért ölné le titokban a saját állatát? Vagy Ausztráliában is tiltották az állatok leölését és ott is voltak feketevágások, vagy mi? Áhh, hagyjuk. Folytassuk tovább kalandozásainkat. Cessnock megyében több beszámoló is érkezett ezeknek a hüllőknek a feltűnéséről.

1975-ben az egyik helyi lakos megpillantott egy 9 méter hosszú állatot, aminek a testét erős és terpeszben álló lábai 1 méterrel tartották a talajszint felett. A testét szürke alapon fehér foltok borították.

1974-ben Mike Blake épp a házának verandáján ült, amikor hirtelen meglátott valamit, amit biztos nem felejtett el egész életében. Egy hatalmas gyík sétált be a férfi udvarára. Blake megdermedt, amikor a 6 méter hosszú teremtmény rápillantott, majd elindult a bozótban lévő egyik karám felé.

Ausztrália déli részén, Queenslandben található a Kuranda esőerdő. A helyiek hite szerint itt óriási varánuszok élnek, amelyek gyakran előjönnek az esőerdőből és felfalják a háziállatokat. Az ausztrál hadsereg egyik őrmestere épp az Antherton fennsíkot kutatta 1913-ban. Az Emerald Creek folyónál keresett drágakőveket, mikor megpillantott egy 3 méter hosszú varánuszra emlékeztető hüllőt. 1963-ban egy házaspár épp kocsival utazott Brisbane és Beenleigh között, amikor egy óriási gyík szaladt át előttük. A teremtmény hosszában kitöltötte a 6 méter széles utat.

Szintén ebben az évben az ausztráliai hadsereg Steve nevű közlegénye a csapatával gyakorlaton vett részt, Normanby tartomány tavakkal és mocsarakkal teli esőerdejébe. Épp a terepet derítették fel, amikor rátaláltak egy nagyobb darabokra tépett tehénre. Szinte félbetépték. A közelben hatalmas láb és faroklenyomatok voltak, amelyek arról tanúskodtak, hogy ismeretlen és soha nem látott méretű fenevad végzett az állattal. A nyomok alapján a lény hosszát 9 méterre becsülték.

1977-ben négy fiatal Karen és Susan (nővérek) és Alan Johnson és Tom Carrol egy esőerdőbeli ösvényen sétáltak, Townsville közelében. Hirtelen egy óriási hüllő lépett elő a bozótból. A fiatalok megrémültek és elbújtak a bokrok közé, onnan figyelték a szörnyeteget. A lénynek varánuszra emlékeztető feje, hosszú nyaka, vaskos teste, hatalmas, vastag lábai és nagy karmai, valamint hengeres, hosszú és izmos farka volt. A testét szürke alapon fehér foltok borították, 12 méter hosszúra becsülték és 2 méter magasra.

Ausztrália északi területéről, a Burronjuor hazájából is jöttek jelentések. 1970-ben két helyi gazda épp hazafelé autóztak, amikor eléjük kilépett egy óriási varánusz. Amikor meglátta a járművet, felemelkedett a két hátsó lábára, 2 méterre volt a föld felett, a farka 4-5 méter hosszú lehetett. A lény a két gazdára sziszegett, majd hihetetlen gyorsasággal berohant az erdőbe.

1979-ben Bob Pike épp egy földúton autózott, amikor a bozótból egy hatalmasra nőtt gyík sétált elő. A férfi azonnal lecsavarta az ablakot, és megvárta, míg a tőle 4 és fél méternyire lévő teremtmény eltűnik. A lény hosszát 7 méteresre becsülte.

Ugyan ebben az év februárjában két őslakos is látott egy 5 méter hosszú gyíkot.

1890-ben a Victoriai Euroa faluját egy 9 méteres gyík tartotta rettegésben. Hatalmas lábnyomokat hagyott a környéken, a falu férfi lakosai /több mint 40/-en puskákkal, hálókkal és vadászkutyákkal a lény keresésre indultak, de az akkora már eltűnt. 1978-ban visszatért, közel az Új Dél Wales-i határhoz egy nő meglátta, hogy egy 6 méteres gyík rohant át a kocsija előtt. 1981-ben Mr. Hay, Euroa-i lakos épp nyúlra vadászott, amikor a tőle 25 méternyire lévő folyónál észrevett egy különös ágat. Amikor közelebb sétált, hogy jobban megnézze, az "ág" felpattant és elszaladt. Mint kiderült egy 5 méter hosszú gyík volt.

1986-ban egy fiatal pár a folyó közelében ugyan így látott egy "ágat", de gondolom az olvasó már tudja, hogy az csak egy gyík volt. Ami felkelt és berohant a bozótba. Ez a példány 8 méteres volt.

Vajon mi lehet ez a gyík? Nos, a kisebb megfigyelt példányokra rámondhatjuk, hogy esetleg egy túlméretes varánusz, vagy ha igaznak fogadjuk el a megalánia létét, akkor annak egy fiatal példánya. Azonban a többi, sokkal nagyobb észlelés milyen hüllőfajhoz köthető? Lehet tényleg ekkorára megnőtt a megalánia, vagy talán élt vagy ma is élhet egy olyan varánuszfaj Ausztráliába, ami mellett nem csak a ma élő 2,5 méter hosszú ausztrál varánusz és a 3-4 méter hosszúsággal rendelkező komondói varánusz, hanem a 6 méteres megalánia is eltörpült?

Bizonyos feltételezések szerint a megalánia sokkal inkább dögevő volt, mint ragadozó. Talán egy ilyen óriási varánuszfaj árnyékában élt, és annak elejtett zsákmányából táplálkozott. Hasonló lényről hallani történeteket. Dél-Tibeti Arunachal Prades megyéből.

Ez a buru. A területen lakó apatani törzs vénei úgy tartották, hogy letelepedtek a mocsaras Jira mocsárban, aminek jó volt a klímája és alkalmas volt a növénytermesztésre. Azonban elkezdték őket zaklatni a területen élő óriási gyíkok, a buruk. A történek szerint a hátukon három sor tüske futott végig. A lábai rövidek voltak, és inkább a vízben szerettek tartózkodni.

A törzs elkezdte lecsapolni a mocsarat, mire a legtöbb buru elpusztult, mások pedig a föld alá költöztek. A tudósok szerint a buru talán egy kihalt krokodilféle. Heuvelmans a teremtmény hosszúkás nyakáról és villás nyelvéről inkább a varánuszokkal rokonítja. Nyugat Indiában egy jhoor nevű varánuszra emlékeztető teremtményről emlékeznek meg az ősi történetek.
Az iráni mitológia később innen vette át a sárkány, más néven az ahi alakját. Ha megnézzük az ábrázolásokat, akkor bizony azt láthatjuk, hogy az irániak sárkányai inkább nagyra nőtt gyíkok, mint sárkányok. Ugyan ez elmondható a tradicionális kínai sárkányokról is. Azok is négylábú, szárnyatlan lények.


dragon-Azhi-Dahak5.jpg

De mi köze az ausztráliai óriásgyíkoknak az indiai és kínai történetekhez? A jégkorszak idején a tengerek vízszintje csökkent a növekvő északi jégsapkák miatt, a Dél-Kelet Ázsiai szigettenger pedig egy szárazföldet alkotott, amit ma Szundának hívunk. Ugyanez történt Ausztráliában, ahol a kontinens Új Guineával és Tasmániával együtt alkotott egy Szahul nevű földdarabot.

Fájl:Map of Sunda and Sahul.png

Mint láthatjátok ezen a képen a két földdarab között csak néhány kisebb sziget volt, amin keresztül az úszni jól tudó állatok simán átevickélhettek. Mint ahogy a varánuszfélék is. A komodói sárkány is ha úgy vesszük az óriásvaránuszok ma élő, törpe szigeti változata, de bizonyítékok vannak rá, hogy Timor szigetén is éltek ilyen óriás gyíkok, amelyek ugyan nagyobbak mint a komodói varánusz, de kisebbek a megalániánál. Később elterjedtek a Szunda földön, majd végül megjelentek az Ázsiai kontinensen, ahol aztán később a Buru őseivé válhattak, ahol kihaltak az emberi terjeszkedés miatt, de a későbbiekben ez adhatott alapot az indiai és kínai sárkánytörténetekhez, amik aztán elterjedtek az iráni és később az európai mitológiában.

Lehetséges, hogy ezeknek a vadállatoknak nagyobb populációi még jelen vannak Ausztrália és Új-Guinea felfedezetlen földjein, a felfedezésükre várva.

/Az infókat Rex Gilroy honlapjáról szedtem a fickót már említettem a bejegyzésbe, ő a téma egyik helyi, elismert szakértője. A beszámolókat ő gyűjtötte, néhol a szemtanúk a nevük elhallgatását vagy álnév használatát kérték)

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr795140605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csopak · http://jagkommefranungern.wordpress.com 2013.03.18. 11:09:41

Hali!

Már hosszabb ideje olvasgatom a blogodat, érdekel a kriptozoológia. Néha nagyon nem értek egyet az ötleteiddel, de lehetséges, hogy nagyon földhözragadt vagyok. :)
A megalánia az egyik kedvenc kriptidem, mivel szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy létezhet. Az ilyen 15-20 méteres észleléseket nem tartom reálisnak, szerintem hasonló termetű lehet, mint pl. a Nílusi krokodil, csak nyílvánvalóan magasabb, mint ahogy a varánuszok. Anno láttam egy filmet arról, hogy máshol ázsiában is találtak megalániához hasonló leleteket, néhol lehetséges átfedéssel az emberekkel.
Az a film még az is felvetette, hogy az ösztönös félelem a gyíkoktól is eredeztethető egy ilyen hatalmas ragadozótól, mivel még a varánuszok többsége is halálos lehet egy felnőtt emberre, képzelj el egy kétszer akkora ragadozót.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.18. 11:48:09

Helló.

Örömmel olvasom, hogy tetszik a blog. Az én elméletem az, hogy Ausztráliában talán két varánusz faj élt.
A megalánia, és az úgy nevezett, posztomba már említett szupervaránusz. Ausztrália elég meleg kontinens, ahol egy változó testhőmérsékletű állat simán méteresre nőhet.
A legnagyobb krokodilféle, a bordás krokodil a 7 méteres hosszt is elérheti. Innen már elképzelhető az a 15-20 méteres hossz.
Az is felvetődött bennem, hogy talán a megalánia ennek a szupervaránusznak valami fejlettebb formája lehet.:D

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.18. 11:50:02

Bocs.
Fiatalabb formája.:D Elírtam.:D

adg 2013.03.18. 12:30:56

Helló! Ez érdekes volt, sose foglalkoztam még ilyesmivel, és jó volt olvasni. Annyit fűznék hozzá, hogy Queensland a keleti part északibb oldalán van, Kuranda pedig az államon belül is északon található.
Üdv,

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.18. 12:34:11

@adg:

Azok a helyek megőrizték a pleisztocéni Ausztrália növényzetét. Talán még valami mást is.:D

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.18. 13:46:09

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:

Ez is egy meglátás.:) Sőt, elég jó meglátás.:D
Aranyos a sündisznó a képen.:D

pocaklakó minimanó 2013.03.18. 20:17:54

"Hasonló lényről hallani történeteket. Dél-Tibetbeli Arunachal Prades megyéből. Ez a terület ma a Kínai Népköztársasághoz tartozik."

Arunachal Pradesh India egyik állama.

Üdv!

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.18. 21:28:01

@pocaklakó minimanó:

Tényleg, ezt nagyon elolvastam akkor. Köszönöm a kiigazítást. Angol wikipédiáról fordítottam, és akkora már kicsit fáradt voltam.

Köszönöm újra.:)

para57 2013.03.18. 22:15:32

A beszámolók nagy része szerintem a bordás krokodilhoz köthető, mivel az gyakran előfordul É-Ausztrália területein, és ugyanúgy víz közelben élnek, mint az említett hüllő. Továbbá Ausztráliában a tarka és homoki varánusz is megtalálható ezzel a 3 állatról hogyha csak egy pár pillanatra látja valaki a képzelőerejét segítségül hívva, hiheti azt, hogy 10-12 m-es élőlényt lát. Ettől még persze nem zárható ki a megalánia létezése :D

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.19. 08:36:01

@para57:

Én őrülnék neki, hogy ha tényleg nem halt volna ki... Persze ha Ausztráliába találkoznék vele és felkergetne egy fára, akkor azt kivánám, hogy bár csak kihalt volna.
Komolyra fordítva a szót.
Ausztráliában az emberek úgymond együtt élnek a veszélyes állatokkal. Láttam egyszer dokumentumfilmet, na abban volt, hogy a kisgyerek halálnyugodtan elment egy halálosan mérges pók mellett.
Szerintem a varánuszfélékkel is ugyan ez a helyzet.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.19. 10:48:38

senki eddig nem lőtte le, se csontok, csak a szemtanúk, ez eddig elég kevésnek tűnik...

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.19. 13:03:56

A gorilla első két meglőtt példányát 1902-ben lőtték meg.

Az okapit kezdetben csak a bennszülöttek meséiből ismerték, az első bőrt 1900-ban fedezték fel, a tudományos leírást.

A komodói varánuszt 1912-ben fedezték fel, előtte azonban több történetet is ismerhettünk a bennszülöttekről.

A vietnámi antilop létezése 1993-ban jutott a tudomány tudtára, a helyiek előtte ismerték az állatot, sőt rendszeresen vadásztak rá.

Amúgy vicces a blogod, nekem bejön.:D

para57 2013.03.19. 17:39:08

Igen még ma is kitudja hány olyan állat létezhet amiről csak az ott élő őslakosok tudnak mi pedig nem...
2011-ben még egy új majomfajt is felfedeztek, ha jól emlékszem Dél-kelet Ázsia területein a piszeorrú majmot.

mi a manó? 2013.03.21. 00:42:16

helló!
Én is olvasom, a blogot érdekel a kriptozoologia,de néhány lény létezésével eléggé szkeptikus vagyok.
Megalaniáhiy:
Lehet,hogy túlélte ausztráliai megafauna pusztulását.

Sőt lehet,hogy a szigeteken keresztül eljutott ázsiába.
Ha,úgy nézükk a komodóni varánusz is lehet egy fajta törpe váltzat./szigeti törpeség,mint például a kihalt mediterrán szigetekn élt törpelefántok,törpeviyilovak,Hátszeg sziget dinoszuruszai,stb..
vagy a ma is élő borneói törpe elefánt esetében./

Halottam azt is,hogy,ha a komodóni varánusz eljutna ay egyik kontinensre/ausztrália,vagy áysia ennél sokkal nagyobbra is képes lenne megnőni.

Én viszont nem hiszem,hogy lett volna még egy varánuszfaj ausztráliában/főleg a kompetició miatt/esetleg talán a megalánia egy nagyobb alfaja
vagy a követkeyő 40000 évben megváltozott a megalania mérete.

+ más ragadozók is éltek akkor,mint például az
erszényes oroszlán,

Quinkana nevű óriás krokodil/kb akkora volt mint a megalania

az erszényes farkas,

Propleopus nevű mindenevő kenguru,

Wonambi nevű óriás kigyó

Bluff Downs giant python/10 meter hosszú óriáskigyó/

mondjuk az utolsó óriás kigyó inkább a Pliocénra és nem a pleisztocénra tehető.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2013.03.21. 10:25:07

@mi a manó?:

Köszönöm a kommented, és üdv a blogon.:) Én már olyasmin is gondolkodtam, hogy talán a megalánia valójában ennek a szupervaránusznak egy fiatalabb változata volt.

Ausztrália amúgy régen tényleg nagyon vad vidék volt. Ma is sok mérges kígyó és pók él ott, képzeld milyen volt az, amikor azok a jószágok ott éltek.

mi a manó? 2013.03.21. 22:34:20

Csak egy gyors kérdés egy faág,hogy bir el egy ekkora hüllőt?
+ismeretes,hogy a komodónia varánusz kifejlett egyedei nem képesek fára mászni.
Egy kifejlett komodóni varánusz 2-3 méter és kb 70 kg.
Akor egy nála többszörösen nagyobb varánusz,hogy képes rá?

Bururól nekem még a Rhamphosuchus
ugrott be ami a miocén és pliocén korszakban élt Indiában és pakisztánban.
Ez a krokodil kb.:8-11 méter hosszú volt

Lehet azomban,hogy a buru egy eddig fel nem fedezett varánuszfaj ami valamelyik ásziában élő varánuszból fejlődött ki.

kmj 2013.03.22. 17:45:39

@mi a manó?: Fára még házat is lehet építeni.

RakshasaGirl 2013.04.28. 20:09:59

Ausztrália egy kifejezetten érdekes kontinens. Kacsacsőrű emlős, erszényes farkas.. Meg úgy általában az erszényesek :)Ha jól tudom, van egy gyíkféle is ott, ami a dinoszauruszok legközelebbi leszármazottja, sajna a fajnév nem jut eszembe..
Nem tartom kizártnak, hogy élnének ilyen állatok abban a hatalmas bozótban. :D Főleg, hogy más nagyragadozó nem is nagyon van arrafelé, könnyen megnőhet ekkorára, mint csúcsragadozó...

az orcus secundus 2013.06.27. 14:45:23

Érdekes.Rengeteg észlelés és időben is eléggé szétterjednek és például egy misszionáriusnak ki ne hinne vagy miért hazudna.De a méretet szerintem nagyon benézhette.Ez a kriptid az aminek létezését tényleg elhiszem.Jut eszembe van olyan kriptid aminek a létezését már bebizonyították?
süti beállítások módosítása