A Santa Cruz-i Plesiosaurus

2011.08.28. 10:43

Üdvözlök mindenkit.

1925-ben valamit partra mosott a víz a Moore's Beach (mai nevén Natural Bridges State Beach) szikláin, pár mérföldre Santa Cruz-tól (Kalifornia, USA). Az elpusztult állat úgy nézett ki, mintha az ősidők tengeri hüllője, egy plesiosaurus jelent volna meg közöttünk. Többféle leírása maradt ránk, de abban mind megegyezett, hogy a szörnyetegnek nagy feje volt, kicsi szemei és csőrszerű szája (az egyik újság szavaival: "kacsaszerű feje"). 35 és 50 láb közöttinek (10-15 méter) írták le, keskeny nyaka egyesek szerint 20 láb (6 méter) hosszúra nyúlt. Az egyik beszámoló szerint elefántszerű lábai is voltak, melyeken köröm nőtt. A legtöbb szemtanú, köztük néhány tudós szerint is egy eddig ismeretlen tengeri szörnyeteg sodródott partra Kaliforniában.

 

 

 

 

 

 

 

A California Academy of Sciences Museum tanulmányozni kezdte a lény koponyáját és arra jutottak, hogy egy igen ritka csőröscetféle, a Berardius bairdii maradványairól van szó. A fennmaradt fotókon ugyan egyáltalán nem bálnaszerű lényt látunk, mi több, a Berardius bairdii ritkán úszik le Kaliforniáig, továbbá E. L. Wallace zoológus szerint, aki a helyszínen vizsgálta meg a tetemet, a lény több okból sem lehetett bálna, sokkal inkább egy plesiosaurus. Akárhogy is, a tudomány jelenleg csőröscetfélének azonosítja a "Santa Cruz-i szörnyeteg"-et - noha maradtak kételyek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összehasonlításképp: egy Berardius bairdii "csőre" napjainkból

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr843185122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J-rex 2011.08.28. 11:33:47

Ha megnézed a képeket,rögtön látszik,hogy egy fogascet féle. Mikor még nem olvastam el a cikket,csak a képre néztem azt hittem egy palackorrú delfinről szól a hír...

mormoth 2011.08.29. 09:43:08

Amúgy annyira bírom, hogy csak a fejéről tudtak képet csinálni és a testéről nem. A fejéből nekem tökre palackorrú delfin, s mivel a testét kivehetetlenül - de inkább nem - látom, ezért ezen a véleményen is maradok...

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.09.02. 15:19:54

tényleg, nekem is az jutott elsőnek eszembe róla, hogy egy delfin. gondoltam: "de hiszen ez egy palackorrú delfin, nem pedig egy Plesiosaurus!!

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.09.11. 21:38:39

Egyébként a plesiosaurusnak nem volt elefántszerű lába. Végtagokból kifejlődött uszonyai voltak, amely egyedülálló a tengeri élőlények között. Az a cetféle, a legjobban a plesiosauriák közül a Kronosaurusra hasonlít.

Norbi Gyetvai 2012.12.14. 15:30:23

jól látom hogy a fejhez hosszú nyak kapcsolódik és egy nagy testben ér véget?
süti beállítások módosítása