Újabb jelentés

2012.05.03. 20:35

Jelentésemet azzal a kéréssel kezdem, hogy a nevemet kérem ne adják ki. Hobbimat tekintve katonai hagyományőrző vagyok 2007.ik esztendő augusztus havától, a jenetésemben szereplő bajtársammal együtt. Ezt a szavahihetőségünk végett jelentem ki, továbbá azért hogy a lassan öt év szolgálat alatt megszoktuk a furcsa dolgokat, azokhoz nem szoktunk semmit hozzátenni sem elvenni.

2011.év júlus havában voltunk a szokásos éves military táborral Nógrád megye Drégelypalánktól ÉNY-i irányban lévő Csitár forrásánál. A terület a Börzsöny lábánál fekszik, erdős,bozótos,dombos,ritkán lakott terület bőséges vadállománnyal. Táborhelyünk a forrástól délre helyezkedett el, megközelítőleg 800 méterre,azon túl egy erdő volt,mellette földút, az út másik felén egy ,,kacsaúsztatóra hasoníltó" víztározó, majd ismét erdő. Az erdőnek azon a részén volt egy tőlünk lejesen független cserkésztábor.Megközelítőleg 2 km-re DK-i irányban
Ezért egyik júniusi éjszakán teliholdnál(szinte nappali fényviszonyok voltak) őrjáratba indultunk a bajtársammal, 10-11 óra közt. A bőséges vaddisznóállomány miatt egy riasztótöltényes puska,egy szurony,és egy ólomboxer volt nálunk önvédelemre.
Az említett földúton haladtunk a cserkésztábor irányába,az erdő szélével párhuzamosan haladva. Innen folyamatos zörejeket hallottunk, amiket éjjeli járó erdei állatoknak tulajdonítottunk.Így haladtunk megközelítőleg 20 percen át, az erdőbe be-bevilágítva elemlámpával. Majd ahogy a víztározót elhagytuk, bajtársam és én is érezni véltük, hogy valami vagy valaki az erdőből figyel minket.(Ezen nem kell csodálkozni, majdnem minden emberben megvannak a vadászösztönök.)Megálljt intettem, és lehúzódtunk az út menti zsombékosba,ugrásra készen. Várakozásunk közben megszűnt minden erdei nesz, sőt a tücskök is elhagyták a ciripelésüket.
Egyszer csak váratlanul egy velőt rázó üvöltést hallottunk az erdő irányából tőlünk 10-15 méterről,kicsivel magasabbról mint a talajszint. Ez az üvöltés egy nagyon erős, mély üvöltés volt amihez hasonlót soha nem hallott egyikünk sem, kissé olyan volt mint amikor egy macskát kínoznak csak ahogy említettem sokkalta mélyebb. Meglepetésünkben hasra vágtuk magunkat, majd fél perc sokk után a bajtársam csőre töltött,én pedig beugrottam az erdőbe egyik kezemben a boxerral a másikban az elemlámpával. De nem volt ott semmi,csak neszeket hallottunk ahogy valami  elszalad a sűrűbb részek felé,a területet átkutattuk de sem rejtekhelyet sem zsákmánymaradványokat nem találtunk. Ezután folytattuk a járőrszolgálatunkat de más egyéb említésre méltó esemény nem történt.


További sikeres nyomozást kívánva:
A jelentés írója

Drégelypalánk települése Nógrád megyében található, a közelében fekszik az Óriás-kő nevezetű képződmény. A néphiedelem szerint ezen a területen óriások éltek egykoron... Talán valami összefüggésben lehet a fanyüvővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr784487117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J-rex 2012.05.03. 21:38:34

Lényegében itt csak az "üvöltés" lenne az észlelés? Ami akármi más is lehetett,nem kell mindent a fanyűvőre kenni....
Az óriásokról,meg népi mítoszokból ismert erdei emberekről annyit, hogy azokban a törpéket is nagyszakállú, remeteként az erdőben/üregekben lakó emberként írják le, mégsem ott élnek,hanem köztünk....

KMJ 2012.05.03. 22:37:39

Ha megtörtént akkor dicséret a katonáknak a bátorságuk és kiváncsiskodásukért, meg az információkért:).
Ugye szakértelem az sosem elég, tehát nem tudhatjuk, hogy valóban ismeretlen állatfajt halottak-e, de szerintem a fanyűvőnek elég jellegzetes hangjai lehetnek a leírásokból adódóan, amit az észlelők megtudnak érteni.

Nem tudom én se igazán mire vélni ezt az esetet, ha fanyűvő volt, akkor esetleg lehet, hogy csak a körzetébe bekerülő katonák egyszerűen fölkeltették a kiváncsiságát, és talán valószínű, hogy a helyzetfölismerése van olyan fejlett, hogy érzékeli ha észreveszik őt a megfigyeltjei és fölül kerekedik rajta ilyenkor a félelem, helyzetfölismerés kiváltó oka lehet, pl. az, hogy elbújnak a gyanus megfigyelt emberei egy rejtekhelyre úgy, hogy közben őt figyelik, mert nincs tisztában az erejükkel, mert ritkán találkozik emberekkel, de mivel ő is elszokott bújni, mondjuk vadászásnál, ezért ismeri föl a visszafelé elsülőben lévő helyzetet, tehát figyelem elterelés képpen ordítot egy óriásit, hogy összezavarja az egész merev helyzetet, hogy elpucolhasson, vagy esetleg az észrevevői is elpucolhassanak az ilyedségtől.

A néphit az meg hab a tortán XD, zseniális... Különösen, hogy régen még kisebbek voltak az emberek, tehát az átlagnál legalább félméterrel voltak magasabbak a fanyűvők.
@J-rex: Törpék mindenhol vannak, és én elsősorban a túlvilágból származtatnám a klasszíkus törpék legendáját, de ha már földi viszonyokban kell gondolkodnunk akkor akár kisfanyűvők is számíthattak üregekben élő törpéknek. Az erdei emberek meg fiatal fanyűvőkből.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.05.04. 09:44:15

@KMJ:

Volt már nyom, hogy eszközöket használ hasonlóan a csimpánzokhoz, miért ne lehetne fejlett helyzetfelismerése, hogy ha főemlős? Bizonyos makákó félék képesek magukat gyógyítani.

@J-rex:

A törpékre is van már elméletem.;)

Lyphian 2012.05.05. 19:11:16

A katonáknak dícséret és vállveregetés jár, ennél természetesen sokkal több. Ahogy olvasom a Nyüvi fáról üvöltött, ahol a legjobban érzi magát. Nem tudom hogy a jelentés írója olvassa-e a kommenteket, de ezt biztosan érdekesnek találja ha esetleg még nem látta/látták ezt a bejegyzést, a Fanyűvő lábnyoma: kriptid.blog.hu/2011/11/05/a_fanyuvo_labnyoma

Erőt és egészséget a katonáknak és minden jót!

2012.05.05. 20:15:04

Már ne is haragudjatok, de ki az a hülye aki beugrik a sötétbe egy csőre töltött puska elé? Csak mert az ilyet a katonaságból biztos kivágnák az első gyakorlat után, lőfegyver előtt nem ugrándozunk. Az is furcsa hogy valaki rögtön a szavahihetőségének bizonygatásával kezdi a történetét.
Nem akarok kötekedni, sőt "I want to believe", csak ezek olyan furcsa dolgok...

KMJ 2012.05.05. 22:34:02

@Bermuda: Oké, hogy meglepődsz azon, hogy van végre nyelvtanilag egy majdnem tökéletes beszámoló szöveg összerakva, de szerintem ezt nem tanácsos az igazság valódiságának a megkérdőjelezésével összeegyeztetni.
A másik meg az, hogy máskor egy kicsit jobban megbízhatnál mások szakmai tudásában főleg a katonaságnál szólgálóknál ami manapság már nem is kötelező szakma.
A risztó-gáz fegyverek 30 centin belül jelenthetnek csak veszélyt, és akkor is csak a fölforrósodott lőportól:www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/faq.28.php
Tehát teljesen logikus, hogy a valódi fegyveres megy előre lámpával, és a riasztó meg hátulról közben lép a puskával ha megvilágít valamilyen veszélyes vadállatot az elötte lévő fegyveres felderítő.
Vagyis most vagy a szöveg értelmezéssel volt gondod, vagy pedig nem tudtad, hogy mi az a riasztó puska és jelentéktelennek tartottál utánanézni.

J-rex 2012.05.06. 11:32:42

@KMJ: Szerintem meg igaza van Bermudának,mármint nem a fegyveres cuccban mert azokhoz nem értek,hanem h nem kell mindent benyalni...az ilyen beszámolókat egészséges szkeptikummal kell fogadni,mindaddig amíg nem lesz döntő bizonyíték,legalább is ez lenne logikus.

Bence7711 2012.05.06. 14:43:30

Sziasztok!

A fennt olvasható jelentést én írtam. Örülök, hogy ennyi hozzászólás érkezett, s az embereket foglalkoztatja a történetem. Igazság szerint két dogra szeretnék velük kapcsolatosan reflektálni.

Az első:

Örülök, hogy az oldal felhasználói élnek a ,,szakmának" megfelelő szkepticizmussal, így legalább nem megy át egymás ijesztgetésébe és sztorizgatásba a kutakodás-nyomozás. Ám szeretném leszögezni, hogy a jelentés megírásával nem volt célom azt a látszatot kelteni mintha valami hatalmas szenzációt éltünk volna meg, és nem akartam azt a látszatot kelteni mintha 100% biztosan ezzel a ,, fanyűvővel" találkoztunk volna.
A bevezető részben említettem, hogy katonai hagyományőrző vagyok, tehát sokat járunk erdőkbe,hegyekbe túrázni a csapattal, azaz megszoktuk az erdők állatait, zajaikat és a hasonló dolgokat. A szenvedélyem említésével nem bizonygatni akartam hanem célozni arra, hogy nem látok minden erdei árnyékba szörnyet, és nem ijedek meg minden erdei zajtól.
A jelentésemet igazából azért írtam meg, mert a napokban láttam ezt az oldalt, s gondoltam arra, hogy a történetem érdekes adalék lehet a kutatásotokhoz, vagy hasznosítani tudjátok a tapasztalatinkat.( Illetve adtok választ arról mi kiabált ránk a sötétből, mert ma sem tudjuk még mi lehetett az.)
A második dolog pedig a riasztós fegyver kérdése:

Nem tudom ki volt már közületek színházban, vagy nézett meg hadijátékot. Mindkét helyen ilyeneket sütnek el. Ez a "fegyver" önmagából semmit nem lő ki, mindössze egy patront süt el ami egy hatalmas nagyot durran, így téve élethűvé a színházi játékot vagy egy bemutatót. Ergó a lőporgázok forróságát leszámítva veszélytelen. Aznap azért vittük magunkkal mert bíztunk abban, hogy egy esetlegesen felbukkanó vaddisznót a puszta hangja is képes elijeszteni.

Szép napot mindenkinek.:)

2012.05.06. 20:27:58

@KMJ: Oké, én arra gondoltam, hogy ha már hagyományőrző katonaként járőriznek akkor azt is élethűen fogják előadni ahogy fedezik egymást. Játszottam én is katonásat kiskoromban, akit lelőttek vizipisztollyal az meghalt és nem kelhetett fel :P
@Bence7711: Örülünk hogy írtál és a szkepticizmus ellenére én kellő súllyal próbálom kezelni a leírásodat, ugyanis a környezet tökéletes élőhely bármiféle vad (ismert vagy ismeretlen) számára, nem beszélve arról hogy a korábbi észlelésektől sem fekszik távol és a felvidéki legendák erősítik.
De nem szabad megfeledkezni arról hogy sajnos mindösszesen egy hangról van szó, semmi többről. A szkepticizmus nem ellened szólt elsősorban, hanem a sok olvasó ellen aki képes minden ilyen jelentést tény és bizonyítékként kezelni.
Konklúzió? Drégelypalánk környéke és a Börzöny is megérhet egy átvizsgálást, lévén sokkal elhagyatottabb mint a Mátra.

KMJ 2012.05.06. 22:18:39

Ma az Ozonetwork-on láttam egy bigfootos filmet, amiben Texas és Louisiana határán lévő egyik helyit kérdezgették a bigfoot vadászok a bigfootról, amik állítása szerint az erdőlyében és a környéken előfordultak elég gyakran.
A gazdának többször is találkozása volt velük, sőt követték is őt elvileg (egyedül egyedek), az etetőjét is rendszeresen letépte valamelyik a fáról.
Ennek eredményeképpen kamerát szerelt az etetőjéhez, de a bigfoot észrevette és elkerülte, álítása szerint volt olyan, hogy egy órán keresztül is figyelte őt egy, de amikor megpróbálta lefényképezni akkor elmenekült. A gazda szerint egyszerűen csak unatkoznak amikor így követik az embert, mert nekik korlátozottabbak a szórakozási lehetőségeik, pl nincs tvjük. Ezekből meg a fészkekből ítélve a gazda 11-12 éves agyi fejletségűnek tartotta őket.
A másik meg amikor egy bigfoot vadász csoport kutakodott egy ilyen bigfoot után a fenyőerdőben, akkor ők is halottak nagyon fura recsegéseket, pedig köztük volt erdész is, meg környezettudós és kriptoőrült is, akik egyönteten azt mondták, hogy ezek nem szokásos hangok, aztán itt-ott még halottak a tó környékén mozgolódást, és rájuk is rájött egy misztikus érzés mint amikor valami figyeli őket, és ott is teljesen elnémult minden (mint ahogy Bencéék beszámolójánál), megpróbálták bekeríteni, de kicsúszott a kezükből és egy jó nagy ősvényt hogyott maga útán. Egyébként ez előtt egy másik szemtanú az állítása szerint a kertyében találkozott egy bigfoottal, ami mint egy gyorsvonat átgázolt a susnyásán. A kriptovadászok továbbá azt fedezték föl, hogy nagyon mélyre talpal külső éllel.

Úgy, hogy nagyon elbizonytalanodtam, mert ezeket a fanyűvő beszámolókat, most vagy valami bigfoot őrült írta, vagy tényleg ennyire hasonlít a bigfoot és a fanyűvő, ha tényleg ennyire hasonlítanak akkor szerintem reménytelen ügy, mert egyszerűen ravaszabbak nálunk és otthonosabban mozognak az erdőben és megtehetik, hogy ilyen közel merészkednek a civilizációnk határához, és szerintem még az sincs kizárva, hogy szórakoznak velünk, vagy bolondoznak is. Vagy ha mást nem akkor egy troll szórakozik velünk, ez egy lehetetlen ügy, ennél még az 5-ös lottót eltalálni is esélyesebb, mint, hogy lefényképezni egy fanyűvőt, vagy bigfootot. Ha léteznek akkor valószínűleg régen is rendeztek hajtóvadászatot ellenük aminek nyomós kézenfogható értéke is lett volna sikeres kimenetelben, de manapság 1-2 fotóval szinte semmit sem tudunk bizonyítaní, csak annyit, hogy megbojgassák a maradék erdeinket is szerencsétlen kriptovadászok, akik valószínűleg úgy járnak mint a többi százezer, hogy nem sikerül bizonyítaniuk több év munkával sem semmit. De akinek jó hobbi ravasz szórakozott majmokat hajkurászni, annak további sok sikert.

Lyphian 2012.05.07. 14:33:42

Még meg se említettük hogy az eset Június éjszakáján, TELIHOLDKOR történt.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.05.08. 10:12:15

"Macskaszerű" hangja volt a jelentés alapján, tehát szerintem lehetett egy hiúz vagy valami vadmacska. De a katonák azért csak felismerik az (ismert) állatok hangját nem?

KMJ 2012.05.10. 18:18:50

Tényleg lehet, hogy lehetséges, hogy egy hiúz volt, itt van 1-2 hiúz hang:
www.youtube.com/watch?v=CEFF6C7yurg
www.youtube.com/watch?v=GbhkXg9iFYA

Viszont ha mindenáron Fanyűvő rokonokat akarunk keresni, akkor talán érdemes megnézni a Russia's "Big White Man"-t:
www.cryptomundo.com/cryptozoo-news/russia-bwm/
Mondjuk így kép összehasonlítás alapján a nagylábújjuk nem egyforma helyen helyezkedik el, amit nem tudok mire vélni, meg azt sem, hogy eddik miért nem vetette föl rajtam kívül más ezt az oldalt.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.05.18. 21:35:58

@KMJ:
Szerintem is lehet hogy a "Big White Man" rokona a mi Nyűvinknek.
A hiúz hangok érdekesek voltak, még nem is hallottam ilyesmit. Hogyha éjszaka az erdőben hallottam volna hasonló hangot, tuti a nyüvire fognám.

SeDm 2012.05.20. 13:44:12

Én elhiszem hogy létezik, jómagam is láttam!

NémaBob írtam neked egy levelet amiben benne van a sztori.Az emailt zombieboy néven írtam, ha megkaptad kérlek tedd ki, köszi előre is!

leleplező-kártevő 2012.08.25. 20:15:33

Huuhhh...A hiúzhangok most betettek nekem rendesen. Nekem is van egy rövidke sztorim, egy hang észlelésről. Na szóval, állt. isk. 7.-es koromban osztálykiránduláson voltunk Pusztafalun, és az utolsó nap felmentünk a falu mellett lévő hegyre az osztálytársaimmal, csak fiúk, 7-en voltunk, közülük egyik az ikertesóm. Nagyba (nem kicsibe) menetelünk felfelé, de emlékeim szerint maximum 1-1,5km-t tehettünk meg egy elég jól kitaposott, ám nagyon meredek földúton, melynek, ha felfelé haladtunk, jobb oldalán néhány elhagyatott parasztház, és romos kerítéssel körülvett kertek voltak, az utat mindkét oldalról bokrok és cserjék szegélyezték, a bal oldalon csak az erdő, semmi más. Ahogy így baktatunk felfelé, egyszer találtunk egy nagy fát, amibe jo gyerekek lévén nekiálltunk belevésni a nevünket egyenként, mert csak egy késünk volt. Nem emlékszem már, hogy mindannyian be tudtuk e fejezni a művünket vagy sem, de épp visszafelé indultunk, alig 10m-t tettünk meg lefelé, vissza a faluba, mikor az egyik bokorból, tőlünk alig 3-4 méterre a videón látható dühös hiúz hangjához hasonló macskavértyogás szerű hangot hallottuk(tényleg nagyon közelinek tűnt), persze nekünk se kellett több, halálra rémülve kezdtünk el leszaladni a hegyoldalon, miközben a mellettünk lévő bokrokban, melyek az út és a tanyák közt voltak,még rohant mellettünk valami, ropogtak a gallyak, mozogtak, susogtak a levelek, de szerencsére pár 10 méter után megállt, persze mi rohantunk tovább ahogy csak bírtunk...Nos, a lényeg, amit ki akarok hozni, hogy a mai napig úgy gondolom, hogy ez egy hiúz volt, a videó most teljesen megerősített ebben a hitemben...félelmetes. A jó ég tudja mit akarhatott. Lent a faluban aztán egy idős bácsika megerősítette, hogy élnek a környéken mind hiúzok, mind farkasok, utóbbiakkal sajnos nekem is volt egy személyes élményem, előtte 2 nappal, az első éjszakán (két éjjelt töltöttünk ott), de ez másik történet. Na akkor eldöntöttem, hogy soha a büdös életbe nem megyek még egyszer Pusztafalu környékére se, vagy ha mégis, csak kellő felkészülés után. Nos azóta lelkes természetbúvár és amatőr biológus lettem, lehet újra el kéne oda menni...

leleplező-kártevő 2012.08.25. 20:21:44

még anny, ha valaki arr jár, és még megvan az a nagya fa az út mentén, 6, vagy 7 név szerepel egymás alatt, két peti, két zoli, utány gyuri, laci, sanyi...de nemtom pontosan hogyan is írtuk, no mindegy, ha valaki arra jár, és megtalálja, azok mi voltunk :D
süti beállítások módosítása