Arthur Conan Doyle a Sherlock Holmes írója 1912-ben írta meg az Elveszett világ című regényét, amiben egy Dél Amerikai fennsíkra egy kutatócsoport érkezik, és történelem előtti lényekkel találkozik. A könyv nagy siker lett, több film és hangjáték készült belőle, valamint többször is kiadták. Ez ihlette meg Michael Chricthont és persze engem is, hogy végül a kriptozoológiával foglalkozzak. Most jött el az idő, hogy megvizsgáljam a regény valóságalapját, vajon Doyle hallhatott Dél Amerikai dinoszauruszokról?

The pterodactyl swamp

A válasz igen. Challenger professzor figuráját Percy Fawcett ezredesről mintázta, ez a jeles felfedező igazi kalandor volt, harcolt indiánokkal és törvényenkivüliekkel, valamint feltérképezte Dél Amerika vitatott részeit, és elveszett városok után kutatott, de rajta is veszett, de ez egy másik történet.

Iguanodons

Fawcett 1907-ben expedíciót vezetett a Huanchaca fennsíkra, hogy feltérképezze azt, ezzel pontot tegyen a Bolivía és Brazília közötti határvitára. Épp a madidi régiót derítette fel, amikor a mocsárban meglátta, hogy egy állat hosszú nyaka emelkedik ki a mocsárból. Az ezredest egy diplodocusra emlékeztette…

A vidéken élő indiánok szerint ehhez hasonló állatok gyakran megtámadták a csónakjaikat.

Ugyanebben az évben két német felfedező Franz Schidt és Hermann Rudolph Pfleng egy különös lényt látott. A becslésük szerint 10 méter lehetett, a feje egy tapírra emlékeztet, akkora volt mint egy söröshordó, a nyaka hosszú, a lábai pedig rövidek az ujjai között úszóhártya feszült.

"Tracodon"

1931-ben Harald Wenstin a Bolívia és Brazíliai határon folyó Rio Mamoré partján egy krokodil fejű, négylábú állatot vett észre, a teste puffadtnak tűnt. 6 méteres lehetett.

Doyle a saját elmondása szerint hallotta Fawcett élménybeszámolóját a területről, és mivel barátok és egykor iskolatársak voltak, talán azt is elmesélte neki, amikor a dinoszaurusszal találkozott, talán Doyle-ra hathattak a mokele mbembéről és társairól szóló beszámolók, és vehetett ötleteket a helyi indián törzsek folklórjából.

A könyv főragadozója egy allosaurus volt, bár a méretének a leírása elég pontatlan volt, a mérete egy lóé, amikor az eredeti ősgyík sokkal nagyobb volt. Vagy talán nem véletlen? A yanomami indiánok között vannak történetek egy stoa nevű bestiáról. Két lábú állat, a feje egy krokodiléra hasonlít, a szeme felett pedig két rövid szarv található, bőrét hatalmas szemölcsök borítják. Kevesen élték túl a találkozást ezzel az állattal, amikor eltalálta egy nyílvessző, akkor rövid karjaival képes volt kihúzni, és hangos ordítása éjszakánként hallatszik.

Három dolog még maradt.

Az első a pteranodon. A regényben sok borsot törtek Challenger és kis csapata orra alá. Nos az indiánok kultúrája tele vannak történetek repülő kígyókról, és ezek a mai időkben is előfordulnak ezeken a területeken. Talán 1868-ban júliusában Chillében bányászok várták a vacsorát este 5 órakor, amikor egy hatalmas madár elrepült felettük. A testét rövid, fekete szőrszállak borították, a teste hosszú volt és kígyószerű, szárnya hangos csattogó hangot adott ki, a fején pedig megcsillantak a pikkelyek. 1947-ben Mr. Harrison egy hajón utazott a Brazíliai Manaus felé, amikor V alakban átrepült felettük öt különös madár Harrison szerint a „madaraknak” négy méteres szárnyfesztávolsága, barnák voltak. Kócsagnyakuk végén gólyaszerű fej ült, a fejűk búbján egy taréj helyezkedett el.

Attack of the pterosaurs

A fennsíkra érkező kis csapat nem meglepő módon majomemberekkel is harcolt, persze rossz nyelvek szerint ez bizonyíték, hogy Doyle részt vett a Piltwod ember hoaxban, de vajon ennek lehetnek valós gyökerei? A maricoxi nevű hominid kriptidet többen is látták a Dél-Amerikai esőerdei régiójában (nem De Loys pókmajmára gondolok, az egy ügyes fotó, de attól még pókmajom), köztük Percy Fawcett 1914-ben. Ezek a lények szőrösek, falvakban laknak, a betolakodókra lándzsával és íjjal támadnak, állítólag nagyon védik a területüket. Talán ezt is elmesélte Doyle-nak, ahogy a mapiungari történeteket, amik akkoriban kaptak szárnyra.

A harmadik dolog, létezhet a fennsík? Jaroslav Mares (ő írta az Itt a Jeti! című klasszikust) cseh kriptozoológus 1978-ban expediciót indított Dél Amerikába, ő tárta a világ elé a stoát, és valóban létezik egy fennsík azon a vidéken, ahonnan a történetek szerint a stoa vadászni indul, csak úgy hívják, hogy Serra Curupira, vagyis az Erdő őrzőjének  helye…

Lehetséges, hogy az Elveszett világot valós események és tények ihlették?  A Sherlock Holmes történeteket valós események ihlették, Doyle gyakran felhasználta valós tapasztalatait, amikor nyomozott.  Challenger professzort is Fawcett ezredesről mintázta. Érdeklődött az okkultizmus és a rejtélyek iránt. A regénye utószavában leírja ( az újabb kiadásokban, amit összekapcsoltak egy másik Challenger regénnyel, a Méregövvel, ez már nincs meg), hogy nem tartja kizártnak, hogy még élnek dinoszauruszok, valamint a kihalásukra sem hivatkozik.


Az Amazonas mocsarai adhatnak otthont egy hatalmas Tyrannosaurus szerű ragadozónak, amely rajta üt az óvatlan utazókon.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr574681849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Kőműves 2012.07.27. 13:32:16

Doyle aktívan keresztényellenes volt és szabad kőműves. A sztorijában is egy keresztény misszionáriust tesz meg rossz embernek, valamint benne volt ő abban a Plitwowi csatába.

2012.08.02. 21:13:20

@Anti Kőműves: He?
Nem keverd te össze egy hasonló című filmmel?
(A regényből semmiféle misszionáriusra nem emlékszek. Rossz ember is csak 2 van, ha jól emlékszek: de őket Lord Roxtonnal szemben hajtja a vérbosszú. )

mek.oszk.hu/04400/04408/04408.htm

2012.08.02. 21:14:34

emlékezek, emlékszem. Túl gyorsan írtam.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.08.04. 13:34:25

,,a mérete egy lóé, amikor az eredeti ősgyík sokkal nagyobb volt."
Ez nem teljesen igaz. Az allosaurusnak nem csak egy fajtája van.(!)
Van olyan fajta, amely (legalábbis magasságra) nem sokkal nagyobb egy lónál.
blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/files/2011/07/allosaurus-comparison.png

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2012.08.04. 14:38:53

@Piere de La Croix: Imádom amikor az emberek látnak egy filmet, és mellé b*sznak elolvasni a könyvet.

i3.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/010/277/genius-meme.png

@maskedmagicianfan: Dino, igen, de akkoriban az allosaurust kisebbnek gondolták, mikor Doyle a könyvet írta.
süti beállítások módosítása