A trollokról

2013.03.10. 13:05

A trollok a germán mitológia egyik legismertebb lénye, nem összetévesztendő a jötünnal, vagyis a jégóriással. A történetek szerint a hegyekben, barlangokban húzzák meg magukat, kisebb családi csoportokban, ami általában egy apából és egy anyából, valamint azok gyermekeiből áll. És bizalmatlanok, gyakran ellenségesek az emberekkel.

A trollokat bár hatalmas és ormótlan lényeknek ismerjük, hála a Harry Potter és Gyűrűk Ura könyveknek, vagy nagyfülü és orrú alattomos lényeknek, ahogy a Warcraftban, de a kép róluk, ahogy haladunk vissza az időben egyre jobban megváltozik. Erick Knatterund, a hominid kriptidek szakértője tanulmányozta a skandinávok mondáit, és talált tizenkét olyan jellemzőt, ami minden történetben megjelenik a lényekkel kapcsolatban.

Általában a hegyekben éltek és barlangokban húzták meg magukat. Az egymástól távol élő egyedek ordítással kommunikáltak a szomszédaikkal. A hangjuk durva és erős, a korai történetekben a trollok sokkal emberszerűbbek, de a testük erőteljesebb. Az arcuk pedig annak ellenére, hogy hasonlít az emberére, nagyon taszító. Valamivel magasabbak voltak nálunk, és a testüket bunda borította. Valamint hihetetlen testi erejük volt. A kezében lévő bunkón kívül nem használtak eszkőzöket, és nem voltak olyan intelligensek, mint mi emberek. A néphit szerint a trollok gyakran félnek a villámoktól és több népmese azt mondja, hogy egy adott helyen épült trollt mindig egy templom építése közben öltek meg.

A tröll meglepően fiatal mitológiai lény említések szintén, ugyanis a skandináv mitológia szakértői szerint csak a legújabb hőstörténetekben jelennek meg. Ha a régebbi mítoszokban keressük az elődjét, akkor a jötünnál állapodhatunk meg. Ők voltak a világ első élőlényei, míg az istenek le nem győzték és távoli tájakra nem üldözték őket. A birodalmukat az emberekétől hegyek, tengerek és áthatolhatatlan erdők választották el. Gyakran keveredtek az emberekkel és istenekkel. Loki, a cselvetés skandináv istenének vérében is jötün vér csörgedezett (ő volt az ördög megfelelője a történeteikben). Gyakran olyan intelligensek is voltak, szemben a trollok állatias ösztöneivel. A nevük azt jelenti óskandináv nyelven, hogy "gyökér", de ez lelehet vezetni a nedvivóból és a vérszomjasból, így az emberevőből.

A trollok ezzel ellentétben úgy mond az emberekkel egy élettérben éltek, annyira hogy a kereszténység előretörésével a gonoszság és a sátán földi helytartóivá váltak. Annak ellenére, hogy a történetekből kiderült, hogy a trollok csak akkor támadtak rá az emberekre, hogy ha azok megsértették az ő területüket. Ezért ma sem eldöntött dolog a mitológia kutatói között, hogy a trollok jó vagy rossz lények, abban egyeztek meg, hogy egyszerűen üresfejűek.

A legjobb példa erre Grendel alakja a Beowulf című angolszász hőskölteményből (az angolszászok ősét jelentő népcsoport Észak-Európából, a mai Dánia területéről érkezett Britanniába). Grendel kinézetéről nem mondanak semmit sem, de az, hogy megzavarja a Herot mézcsarnokából jövő mulatozás zaja, és hogy azért öl le mindenkit az éjszaka leple alatt, majd gyáván elmenekül a megközelíthetetlen mocsárban lévő otthonába, majd a történet főhőse Beowulf az ott élő anyjával is végez,  azt mutatja, hogy a mitológiai gyökereit a trollok és jötünök között kell keresni.

Vajon lehet valami alapja a trollok létének?

A jötünöket általában torz, szőrös de azért emberszerű teremtményeknek ábrázolták, ahogy a trollokat is. A félrevonult és primitívnek tűnő életmódjuk hasonlít a mai sasquatch és jeti alakjához. Meghatározott területük van, ahová az emberek csak a saját felelősségükre léphetnek és ez barátságtalan szörnyek lakta vidéken van. Lehetséges, hogy a mai ember őse azért terjedt el olyan későn Észak- Európában, mert egy másik hominid faj utolsó területe volt, és mint olyat azok foggal körömmel védelmezték az új otthonukat, amit a jég felolvadásával megnyíló úton értek el?

Bizonyítékok voltak arra, hogy a neandervölgyi és a mi ősünk egymás mellett élt, keveredett egymással sőt kereskedtek is és hatottak egymás kultúrájára. Talán máshol nem így volt, a zord Észak Európát elkerülte a pleisztocén végi felmelegedés, így az utolsó menedéke lehetett a hidegkedvelő neandervölgyinek, akik talán visszafejlődtek és egészen a történelmi időkig, a kora középkorig fennmaradtak?

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr335092606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása