1734. július 6.

Egy norvég hajó tartott a messzi Grönland szigetére. Ezt a hatalmas földterületet nem rég igényelte vissza a Norvég királyság mint gyarmatot, mivel a rajta lévő ősi norvég települések a zord időjárás és az őslakosok állandó támadásai miatt elnéptelenedtek.

A hajó fedélzetén Hans Edgede egy misszionárius utazott, akinek a célja az volt, hogy megtérítse a szigeten élő inuitokat. Valószínűleg a férfi a hajó oldalára könyökölt, és onnan nézte az Atlanti Óceán sötétkék vízét.

Hirtelen valami súlyos test tört elő a víz alól, majd miután visszabukott, még csapott egyet a farkával. Edgede a későbbiekben egy hatalmas vízi kígyóként írta le a teremtményt, a testét ráncos bőr borította, valamint mint ha kisebb uszonyokat is látott volna.

Ez volt az első dokumentált találkozás azon lénnyel, amelyet a kriptozoológia mint cadborosaurus willsi ismert. A cadrobo egy Alaszkai öböl, a saurus gyíkot jelent a willsi pedig Archie Willsi a Columbiai újság főszerkesztője, aki több dokumentációt is vezetett a lényről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innentől több találkozás is történt az ember és a cadborosaurus között.

A szemtanúk ugyanúgy írták le a lényt.

A feje nyújtott, lóra vagy tevére hasonlít. A lény színe sötétzöld vagy szürkésbarna. A teste két oldalán pedig uszonyok találhatóak.

A következő érdekes eset 1937-ben történt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Queen Charlotte szigeten lévő bálnafeldolgozóban egy ámbráscetet daraboltak fel, amikor a gyomrából előkerült egy különös bestia félig megemésztett maradványait. Az állomás vezetője elküldte a lényből vett a szövetmintákat és elküldte a Victoria tartományi múzeumba.

 

De ezek eltűntek sajnos.

A kurátor véleménye szerint a lény egy félig kifejlett bálnamagzat volt. Az egyetlen élő szemtanú James Wakellen, aki már többször látott bálnamagzatot, azt mondta, hogy a lény nem az volt, ha nem valami ismeretlen bestia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1967-ben elfogtak egy élő cadborosaurus. Hagelund kapitány a családjával épp a Golf szigetek közelében hajózott. Egy este lehorgonyoztak. A kapitány épp a fedélzeten volt, amikor a hajó jobb oldaláról fröcskölő hangot hallott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odament, hogy megnézze mi okozta a zajt, és megdermedt. Egy ismeretlen lény nézett farkasszemet vele. A férfi azonnal elkötötte az egyik gumicsónakot, és a lény nyomába eredt. Hamar elkapta, majd bedobta egy vödör tengervízbe.

A lény 16 centiméter hosszú volt, a testét páncélpikkelyek borították, a pofája hosszúkás, és fókaszerű uszonyai voltak. Hagelund kapitány úgy gondolta, hogy leadja a hatóságoknak, és visszaindult.

 A cadrobosaurus nagyon izgatott volt. A kapitány látta, hogy teremtmény legyengült, ezért úgy döntött, hogy visszadobja a tengerbe.

1998-ban Brit Kolumbia partjainál egy halászhajó kifogott egy cadrobosaurust, de mivel attól tartottak, hogy a lény megfertőzi a fogást, ezért visszadobták.

1999-ben készült  néhány fotó. Elmondhatjuk, hogy az egyik legjobban dokumentált kriptid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mi is lehet?

Nem hasonlít egyetlen egy ma élő ismert vízi állatra sem.

De viszont mosasaurus vagy pliosaurus sem lehet a fejformája miatt, és a glosteri tengeri kígyó rokonságához sem tartozhat.

De bizonyos elméletek szerint talán ez egy királyhering. Ezek a halak elérhetik a 17 méteres hosszt is. Egyesek szerint ez tehető felelősé a tengeri kígyó észlelések miatt. Néhánynál valóban ez a helyzet, de a többinél?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Cadborosaurus fel és le csapkod úszás közben, míg a királyhering mivel hal vízszintesen halad. Emellett a cadrobosaurus gyakran kidugja a fejét a vízből levegőért.

Két lehetőség van.

1. Óriás kétéltű: Ez megmagyarázná, hogy maradhatott életben a hideg alaszkai vizekben. Bizonyos időszakokra lehibernálhatta magát. Talán a régen kihalt stegocephala kétéltű /bizonyos fajaik elérték egy nílusi krokodil nagyságát/ leszármazottja, ami alkalmazkodott az óceánokhoz. De ezzel kapcsolatban van egy ellenérv. A mezozoikumban a vízi hüllőkkel, és a harmadidőszakban pedig a cetekkel kellett versenyre kelnie. Elképzelhetetlen, hogy végül győztesen kerül ki a játszmából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Egy eddig ismeretlen cetfaj: A fókaszerű uszonyok, a különös fejforma, és az, hogy életben marad a hideg északi óceánban melegvérűségre utalhat. Talán egyfajta élő kövület lehet, ami visszautalhat a cetek egy korábbi fajára a rhodocetusra..

File:Rhodocetus BW.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az óceán nagy, és a cadborosaurus kint van valahol. Elég gyakori lehet, és talán a legmélyebb óceánokban rejtőzködhet, és csak néha jön fel zsákmányért, de akkor legendákat kellt.. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr563083403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Primevalboy 2011.07.20. 17:56:50

Van még két másik lehetőség is!
1. Basilosaurus: ha valóban egy őskorból itt maradt cetféle. A hossza 18 m és hosszú, kígyószerű teste van, az uszonyok is stimelnek. A fej miatt azonban kérdéses.
2. Ismeretlen, mélytengeri hüllő: ez a legvalószínűbb és szerintem is ez lehet. Az az állítólagos tetem ugyebár egy ámbráscetből került elő és hát köztudott, hogy az ámbráscetek a legmélyebb vizekbe is leúsznak, ahol az óriás tintahalakon kívül talán még Cadborosaurusokra is vadásznak. Nem tartom továbbá kizártnak,hogy a híres "Bloop" hangfelvétel ettől a lénytől származik.

kri1219 2011.07.23. 09:08:16

Ezt nem értem: "A lény 16 centiméter hosszú volt". 1 kb gyík méretű lény hogy tudta volna csapkodni a vizet és miért "dermedt volna le" tőle valaki is? Nem véletlenül 16 méter hosszú? De ha akkor akkor + hogy tudta elfogni?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.07.23. 20:36:18

@kri1219:

Ha te is összeakadnál egy fiatal jetivel, szerintem te is néznél:P
16 centiméter hosszú volt az, és te gondolom még nem láttál csukát vadászni, az milyen zajjal jár.:D
süti beállítások módosítása