Most egy kicsit Ausztráliába kalandozunk. Igen, a legkisebb kontinens és a legnagyobb sziget. Az egyetlen olyan ország, amely egy egész kontinensre terjed ki. Ez Ausztrália. A különleges állatok világa.
A kriptidjei is különlegesek. A legismertebb a Bunyip, a vízben élő titokzatos állatfajta. Az Ausztrál őslakosok a történeteikben, az állatot egy gonosz szellemnek tartják, amely a víz közelébe merészkedő állatokat és embereket magával rántja.
A modern felfogás szerint, csak egy békés elzárkózott növényevő. Bár a beszámolók különbözőnek írják le az állatot, de egy valamiben megegyeznek:
Borjú nagyságú, a feje a kutyáéra hasonlít, négylábú. De ragasztanak rá agyarakat, karmokat, szárnyakat, uszonyokat, hosszú farkat és tollakat. Tehát elég sokszínű kriptid. Csontokat is találtak a 19 században. Hamilton Hume és James Mehaan a Baathurst tó mellett egy vízilószerű állat csontjait találták meg. A Wellington barlangban is találtak több megkövült csontot, amelyekről Sir Richard Owen /ő alkotta meg a Dinoszaurusz szót/, erszényesnek sorolt be. Az őslakosok azt mondták, hogy ma is láttak ilyen teremtményeket. 1847-ben az Ausztrál Múzeumban két napig egy bunyip koponyáját tekinthették meg a látogatók.
 
File:Bunyip skull.jpg 
A lény a tudósok szerint a már rég kihaltnak hitt Diprodon vagy a Palorchectes jelenkori példánya. Bár a tudosók legendának tartják, és a gyakran hallott hangját az Ausztrál bölömbika nevű madárnak tuladonítják /Magyarországon is van bölömbika, még se társítottunk hozzá semmi mitoszt/.
 
                Diprodon                                               Palorchectes
File:Narracoortecavesdiprotodon.JPG
File:Palorchestes BW.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
Van egy másik kriptid, de az már nem a legbarátságosabb. Ez a Queenslandi Tigris, más néven yerri. Egy kutyaméretű nagymacska, amelynek csíkos a bundája. Az ausztrál őslakosok, mint a bunyipról, a yerriről is sok történetet meséltek.
Az európai ember 1871-ben látta először, onnantól folyamatosan érkeztek a jelentések Queenslandi észak keleti részéről. 1950-re a beszámolók eléggé megcsappantak. Mindegyik megegyezett abban, hogy az állatképes fára mászni és húsevő.
 
Több gyanúsított is van arra, hogy mi lehet ez a lény. A legelterjedtebb a kihaltnak vélt erszényes farkas, amely Ausztráliában 2000 éve haltak ki, míg Tasmániába hivatalosan 1986-ban. Lehetséges, hogy fenn maradt néhány példány, mivel több beszámoló is érkezett róluk.
A szekptikusok fakuszó kengurunak gondolják. /A gyilkos fakuszó kenguru támadása, poénos kis Zs film cím lehetne/.
A másik feltételezett elkövető, az erszényes oroszlán, más néven Thylacoleo. Olyan méretű volt, mint egy oroszlán. A szájába hatalmas fogak voltak. Fáról cserkészte be a zsákmányát, mint a mai leopárdok. A késő pleisztocénbe halt ki, mikor az emberek felégették Ausztrália bozótosait és szteppék terjedni kezdtek. Amúgy a legközelebbi rokona a koala és a vombat. Ez a legvalószinűbb: a Queenslandi tigrist macskaszerűen írják le, és egy erszényes farkast nehéz tigrisnek nézni /bár ez a mutatvány, egy magyar vizslával sikerült Magyarországon/. 
 
 
 
                        
De gyakran hivatkoznak egy városi legendára, miszerint a II. Világháború idején pár puma elszabadult és szaporodni kezdett. Hát nem lenne meglepő, mert a dingó is háziállatként kezdte.
 
De ki tudja, hogy Ausztrália még mit tartogat a felfedezőnek. Hisz Európában azt is megrökönyödéssel fogadták, hogy kétlábú őzek ugrálnak, és apró kis zsebimacik másztak a fákon.
Tehát felkészülhetünk még meglepetésekre ezen a földrészen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr942050374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása