A Berkeley tér réme

2010.07.20. 19:02

Bizonyára van aki ismeri H.P. Lovercraft félelmetes történeteit, amelyben az ősidökből itt marad vízalatti lények próbálják meg visszavenni a birtokukat a földet.

1820-ban az író születése előtt hetven évvel egy olyan történet elevenedett meg, amelyet maga a horror nagymesterének is büszkeségére is válhatna. A Londoni Berkley téren lévő bérház negyedik emeletének, ötvenedik számú lakásában.

Akik benne laktak megörültek, és meghaltak később.

De hamarosan ezt  ahelyet úgy ismerték mint Britannia legkisértetjártabb bérháza.

Az első eset az 1840-es évek elején történt. A White Cluban a 20 éves Sir Robert Warboys gúnyolodott a ház történetén, és vállalkozott rá, hogy eltölt egy éjszakát.

A főbérlő csak úgy engedte meg ezt, hogy ha a fiatal nemes pisztolyt is visz magával, és ha valami gyanúsat észlel, akkor azonnal húzza meg a vezetéket, amely megszólaltatja a bérlő hálószobájában lévő harangot.

Amikor éjfélt ütött az óra, Warboy leült az asztalhoz, várva a szellem feltüntét. A kocsmáros magára hagyta. Az ifjú előtt csak a gyertya és a pisztoly volt.

1:45 perckor megkondult a harang. Nem sokkal utána meg a pisztoly dördülése. A főbérlő felrohant a hírhedt szobába, és meglátta azt a látványt, amelyet egész életében nem felejtett el.

Warboys az asztalon feküdt. Az arcán rémült fintor, a pisztolya még füstölgött. Vele szemben a falon pedig golyóütötte lyuk.

Ezzel kezdődőtt meg a ház szörnyű története.

1887-ben két tengerész Robert Martin és Edward Bulden egy átmulatott éjszaka után úgy döntöttek, hogy bemennek a házba. A tengerészek észrevették, hogy az alsó szintek nyirkosak és tele vannak patkányal. Feljebb mentek, majd megérkeztek a hírhedt 50-es számú szobába. Amint beléptek éreztek valami jelenlétet.

Elaludtak a szobában. Blunden felébresztette a barátját. Hangot hallotak: nedves kaparászást a padlón, mintha valami húzná valami feléjük őket. És ekkor meglátták.

A lény ugrott, majd elkapta Bulden torkát, aki hasztalanul próbált meg védekezni. Martin kirohant a házból, és egy rendőrel tért vissza, aki nem hitte el a tengerész történetét, de ebbe közre játszott, hogy a tengerészből az alkohol erős bűze áradt ki.

Bulden kicsavart holttestét a pincébe találták meg. Az arcán ugyan az az arckifejezés volt, amely Warboyén is, majdnem 47 évvel ezelőtt.

A lényről több leírás is van. Mintha csak Lovercraft egyik rémtörténetéből lépett volna ki. Egyesek szerint amorf, nyálkás lény, mások szerint csak egy sötét árnyék. Gyakran leírják, hogy csápjai vannak, és madárszerű karmai.

Ma az épület alsó szintjén a Maggs testvérek antikvitása van. A szellemet soha többé nem látták.

A lényről viszont több elmélet is van.

A legelterjedtebb a szellemelmélet..

Édesvízi OCTOPI: (USA)A másik számunkra is érdekes feltevés az úgynevezett édesvízi polip. Mi szerint bizonyos polipfajok alkalmazkodtak az édesvízi környezethez. Ezt bizonyítja, hogy Indiana, Kentucky és Nyugat Virginia területén gyakran találtak döglött polipokat a vízpartokon.

Lehetséges, hogy Angliában is élnek ilyen lények, és egy ilyen bejutott London már akkoriban kiterjedt csatornarendszerében, és jól meghizott a patkányokon. Vagy akkár a Temzén keresztül is bejuthatott a csatornába egy polip ismeretlen faja, amely aztán a könnyű préda reményében gyakran feljött a csatornából.

De az is lehetséges, hogy a Lovelandi békaemberhez, vagy Narancssárga szemhez hasonlóan csak tömeghisztéria...

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr982164338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.07.21. 06:37:16

Na a reggeli borzongás megvolt, rendesen felállt a szőr a hátamon... Lovecraft a kedvenc íróm, úgyhogy duplán örülök az új posztnak. Csak így tovább!

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.07.21. 10:51:58

Lehet innen (is) szerezte az ihletet hirhedt rémregényeihez.

Enok mester 2010.08.03. 14:27:30

Warboy vagy Warboys?
Valamint ha az első eset az 1840-es évek elején történt, az 1887-es második eset kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy "Az arcán ugyan az az arckifejezés volt, amely Warboyén is, majdnem 100 évvel ezelőtt"...
süti beállítások módosítása