Steller tengeri majma

2010.11.17. 13:39

Georg Wilhelm Steller /1709-1746/ nevéhez sok felfedezés füzödik. Ez a tudós elsősorban Oroszország és Alaszka területén tevékenykedett. Felfedezte többek között az északi medvefókát, a tengeri vidrát, a pápaszemes kormoránt, Stellerféle medvefókát, Steller pehelyrécét, Steller tengeri tehenét /30 évre rá teljesen kiirtották/. Sok állatfaj kapta róla a nevét, és a feljegyzéseit a későbbiekben is gyakran használták fel a Csendes Óceán északi részét felderítő kutatók.

De volt egy megfigyelése, amely még a kriptozoológia látókörébe is behozta ezen férfiút.

1741-ben augusztus 10-dekén a Shuagin szigetek közelében járt, amikor észrevett egy különös lényt.

A teremtmény feje egy kutyáéhoz hasonlított, míg a farka egy cápáéhoz, a testét szürke bunda borította, míg a hasán fakópiros volt. A lény a hajó közelében maradt, és egy hinárdarabal játszott.

Steller tengeri majomnak nevezte el a lényt, de a hajónaplóba nem került bele.

Dean Littlepage, Steller életrajzírója szerint, a tudós egy fiatal fókát látott /természettudós volt, hogy tudhat összetéveszteni egy fókát, valami egészen mással?/.

Loren Coleman és Patrick Huyghe szerint ez a lény egy tengerben élő főemlős, amely talán alapul szolgálhatott a sellők legendájához /egyesek szerint ez a tengeri tehén volt, de ki gondolná arról, hogy sellő/.

De hogy kerülhettek majmok a vízbe? Erre választ ad a vízimajom elmélet.

E szerint a késő harmadkorban lévő változások miatt a víz elöntött bizonyos területeket, az akkor élt emberszabású majmoknak pedig alkalmazkodniuk kellett a parti és vízi életmódhoz. Két lábra álltak, a csontozatuk könnyebb lett, nem lett szőr a testükön, helyette kifejlődőtt alatta egy zsírréteg, a tengeri állatok fogyasztása miatt nagyobb lett az agyuk. Kialakult egy új majomfaj: az első emberek.

De lehetséges, hogy más majmok továbbmentek. Alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, majd végül ottmaradtak, majd pár millió év múlva életre hivták a sellők mítoszát. Lehetséges, hogy ezekkel a lényeket látták a tengerészek, majd később egy ilyet írt le Steller.

Lehetséges, hogy 1870 és 1890-ben, majd 1960-ban ilyen lények tüntek fel Kanada partjainál.

Ha egy napon találunk egy ilyet, akkor talán ez átírja az evolúcióról alkotott képet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr422454823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása