Homo Gardarensis

2012.05.10. 11:20

 

Garder IIA floresi előember felfedezése enyhén szólva is forradalmat csinált. Kider

Az első fontosabb kövület, ami talán egy tudomány számára ismeretlen majomfélétől származik a Homo gardarensis. A csontokat Grönlandon, Garda városának keresztény temetőjéből ásták el 1926-ban. Ezt a kolóniát még a vikingek alapították, a 13 században a beköszöntő hidegebb időjárás miatt fokozatosan elnéptelenedett.

A temetőből egy különös koponya került elő, ami csak megközelítőleg volt emberi. A megdöbbent tudósok látták, hogy a Heidenbergi ember koponyájára hasonlított. Ez az emberfaj Európában élt a pleisztocén időszak elején. 200 000-600 000 évvel ezelőtt, akkoriban nem borította jég a területet, és olyan állatok éltek itt mint a víziló vagy az erdei elefánt. Ebbe a fajba tartozott a Vérteszőlősi Samu is.

Garder IA koponyákat vizsgálatoknak vetették alá, a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy akromegáliában szenvedő emberé volt a holttest ( ez a betegség egy mirigyzavar, a beteg nagyon nagyra nő tőle, a csontjai gyengékké vállnak, ebben a betegségben szenved Khali a pankrátor).

Ha megnézzük az állkapcsot láthatjuk, hogy a mai emberre jellemző állcsúcsa van, de mi van, ha ezek inkább hibridek? Az Eglis saga leírja, hogy a Grönlandon élő vikingek közül sokan származtak óriásoktól. Sok család idáig vezette vissza az eredetét.

 

A források szerint három ilyen család élt Grönlandon. A leírások szerint csúnya emberek voltak, hosszú lábuk volt, tömzsi testük. A bőrük pedig barna. Elég ingerültek, gyakran keveredtek verekedésbe. A források szerint már 25 esztendős korukban megőszültek. Gyakran leitták magukat, valamint korán öregedtek. A második és harmadik generációs gardaiak 17 évesen már öregembernek számítottak.

Egy egész családról van itt szó, akik már gyerekkoruk óta ilyenek. Az akromegália miatt az ember egy idő után gyenge lesz, a szíve felmondja a szolgálatot. A vikingek stresszes életet éltek, egy akromegáliás viking harcos már az első konfliktus idején meghalt volna.

Az eszkimók ősei a thule kultúra törzsei i.sz. 1000-ben behatolt Grönlandra. Itt találkoztak az archaikus Dorset kultúra embereivel. Őket óriásoknak vagyis tuniit, de úgy is nevezték őket, mivel magasabbak és erősebbek voltak az inuit behatolóknál. Nem tudni, hogy honnan jöttek és mikor. Egyes feltételezések szerint az előttük élt Saqqaq törzsből fejlődtek ki. Azok viszont mások voltak, alacsonyak, fekete hajúak és lapátfoguk volt. A Dorset kultúra nem ismerte a nyilat és az íjat, ahogy az íjfúrót sem. Helyette kifaragták az esetleges lyukakat. Inkább bálnákra és más tengeri emlősökre vadásztak.

1500-ban pusztult el a kultúrájuk. Lehetséges, hogy a korai homo sapiensek vagy a neandervölgyiek egy törzse Grönlandon nyert menedéket? Talán amikor az első kultúra a Saqqaq kialakult, akkor ezek a teremtmények keveredtek velük, létrehozva egy új emberi alfajt, amely megalapította a Dorset kultúrát, és amikor az inuitok behatolása miatt megritkultak, akkor keveredtek a viking telepesekkel?

Talán ez a maszk a törzs egyik ősét ábrázolja?

Az érdekesség, hogy a Dorset emberek csoportjai megélték a huszadik század elejét. 1903-ban felfedezte őket a HMS Griper bálnavadászhajó a Hudson öböl északi részén fekvő Coat szigeten. Az itt élő őslakosok különös nyelvjárást beszéltek, felvették a kapcsolatot a nyugatiakkal. Ez lett a vesztük. Nem voltak ellenállóak olyan betegségekkel szemben mint az influenza vagy a hastífusz. A következő pár évben teljesen kihaltak.

Talán egy új emberfaj maradványaira bukkantak a Gardai temetőben, ezt régészeti leletek és írásos feljegyzések is megerősítik. Érdekes lenne összevetni a Gardai csontváz DNS-t összevetni a Dorset maradványokkal. Érdekes dolgokat találnánk, de a csontokat jelenleg a Koppenhágai egyetemen tartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr24500003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lyphian 2012.05.19. 22:06:20

Végre be tudtam lépni...nagyon jó a poszt, a 'thule' és a 'tunii' szavakról jut eszembe 'Tuurngait', mely a Grönlandi hiedelemvilág egy istene, nagyon érdekes az ott élő emberek hiedelemvilága, tényleg érdemes tanulmányozni, elgondolkodtatnak az ottani generációk által elmesélt történetek. A Penumbra című túlélő horror (FPS) játékból ismerem a Tuurngait szót, a játéknak hihetlen sztorija és mondanivalója van, nézzétek meg, a profilképem is onnan van. Grönland nagyon érdekes hely, a jég és a hó sok mindent magába zár, titkokat, ráadásul a hideg miatt úgy érezzük hogy megáll körülöttünk az idő, ez Szibériára is jellemző. Eszembe jutott még egy könyv címe; Alea az eszkimólány, nekem nagyon tetszett.

Zergevirag 2012.11.08. 18:27:59

A garda temetőről lehetne bővebben nem tudtam rálelni mit is találtak ott.
Nagyon érdekelne.
süti beállítások módosítása