A facebookos csoportban lévő szavazás második helyezettje a kongamato lett. Mint az Angliai nagymacskákról szóló posztnál gértem, most ez jön.

Afrika sötét mélye. Olyan lényeket fedeztek fel itt mint a gorilla vagy az okapi /mindkettő kriptidként indult/, de úgy látszik, hogy a dzsungel, amely egykor Afrika egész keleti részét befedte tartogat még titkokat.

Lásd a mokele membe vagy az emela ntounka, de a Kelet Afrikai esőerdő más, különös, a földtörténeti középkorból itt maradt lényeknek is otthont adhat.

Ilyen teremtmény a kongamato.

Látták afrikai bennszülöttek és európai felfedezők. A teremtményt denevérszerűnek írták le, a feje legjobban a gólyáéra hasonlít. Csőrében hatalmas fogak ülnek. A teremtmény színe vörösesbarna.

Frank Melland írta le elsőnek ezt a teremtményt 1923-ban a Boszorkánytüzek Afrikában című könyvében. A leírása szerint a teremtmények kisebb hajókat és csónakokat támadnak meg, amelyek behatolnak a területükre. Melland a helyi kaonde törzs tagjainak képeket mutatott, hogy azonosítsa a kongamatot. A bennszülöttek kivétel nélkül a rhamphorhynchus nevű jura kori repülő őshüllő képére mutattak.

1925-ben G. Ward Price egy angol hetilap tudósítója. a Windsori herceg örökösének mesélt arról, hogy Rodéziában, egy haldokló bennszülöttet találtak a helyi angol kirendeltségen. A szerencsétlen fickó elmesélte, hogy belépett egy mocsárba, ahol démonok laknak. A mellkasán egy mély seb volt. Amikor Price megmutatta egy repülő őshüllő képét, a férfi felugrott, és sikítva rohant el.

De a fehér ember és a Kongamato első találkozásáig 1933-ig várni kellett. T. Sanderson híres zoológus és író a British Múzeumnak vezetett egy expediciót a Kameruni Assumbló hegységbe. Egy erdős völgybe táboroztak. Sanderson elindult vadászni a folyó mentén, és lőtt egy nagy gyümölcsevő denevért. Az állat a vízbe esett, Sanderson pedig elindult, hogy kihozza a zsákmányát a folyóból, mikor a gyors sodrás miatt elesett.

Mikor épp feltápászkodott volna, a társa felkiáltott, mire a tudós a víz alá merült. Még látta, hogy egy sas méretű árnyék suhan el a folyó felett. Látta, hogy a teremtménynek denevérszerű szárnyai voltak. Sandersonék mikor visszaértek a táborba, megkérdezték a bennszülötteket, hogy mik voltak ezek a lények. A bennszülöttek Olihatunak nevezték őket.

1956-ban Észak Rodéziában egy Brown nevű mérnők találkozott vele újra. Hajnali hatkor két lényt látott elrepülni a feje felett. 

1957-ben egy férfit kezeltek hasonló sérülésekkel az 1925-ösökhöz, a Rosebery erőd kórházában. 

Nem csak a dzsungelben vannak rejtélyes repülő fenevadak, hanem a sivatag felett is. Namíbiában egy hasonló teremtményt repülő kígyónak hívnak a helyi bushmanok.

Szóval mi lehet a kongamato?

Bizonyos elméletek szerint két helyi madárfaj lehet. A papucscsőrű gólya és a nyergescsőrű gólya, de nézzétek meg. Ezek a lények úgy néznek ki, mint akik áttudnak repülni egy egy fickó feje felett, meg akik hajókat támadnak meg. Ez megmagyarázná a kongamató fejformáját, de a méretét, a gyorsaságát /a gólyák nem valami jó manőverezők a levegőben/.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy másik szerint hatalmas denevér. Ez mondjuk megmagyarázná a bőrszárnyakat, de a fejformát nem.

OLITIAU: (CAMEROON)

 

 

 

 

 

 

 

Bár van egy olyan elmélet miszerint a Kongamato egy édesvízi tüskésrája. Hát érdekes feltételezés, de a rájáknak csak a Godzilla rajzfilmben szokásuk repülni, és kiugrálni a vízből.

Taeniura lymma2a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A legelterjedtebb elmélet még is csak a pterosaurus azon is belül a rhamphorhynchus teória. Bár ennek van egy érdekes változata. A Tanzániai Tentaguruban sok késő jurakori őshüllő maradványait találták meg, köztük a rhamphorhynchusét is. Ezen elmélet szerint az ásatásnál segédkező bennszülötteknél ebből indult ki a kongamato mítosza.

De ez elég gyenge lábakon áll. A bennszülöttek nem ismerhetik a repülési módját. Egy mítosz nem ejt sebeket az emberek mellkasán valamint Sanderson és Brown nem egy mítoszt látott annak idején.

 

 

 

 

 

 

 

Lehetséges, hogy a kongamato létezik. Egy igazi élő kövület, amely békében él Afrikai mocsaraiban...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr382954550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Watanabe 2011.06.03. 18:51:23

Egy kis kiigazítás: Namíbiában nem élnek berberek, legfeljebb busmanok ;)

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.06.04. 08:10:12

Kösszi a kiigazítást:) Javítva:)

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.08.20. 22:18:23

helló! van egy kis helyesírási hibád, de mindegy. szóval azt akarom mondani, hogy nem csak Afrikában élhetnek őshüllők. itt, Magyarországon is előfordulhatnak eldugottabb helyeken, például tanyákon. én is egy szemtanú vagyok. láttam az állatot, de lehet hogy én is egy gólyával, vagy valami más nagy madárral kevertem. de úgy látszott, mint ha bőrszárnya lenne...

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.08.27. 13:49:46

amugy hogy a kongamato egy rája, az nem igazán elmélet. az a kongamato nevének eredeti jelentésének mondható, azaz Repülő Rája.

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2011.09.02. 14:34:11

hello! nem rég csináltam egy honlapot. kérlek, nézzétek meg, légyszi!!!!!!

kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com
süti beállítások módosítása