Marozi(Panthera leo maculatus)

2011.09.03. 10:16

Újra itt, egy újabb poszttal. Tudom kicsit hiányoltátok a leírásokat, és erre a hétre igértem ezt a posztot. Hát már csak egy nap van, vágjunk is bele.

A mostani témánk a Marozi.

Ez a lény egy olyan oroszlán, aminek a bundáját fekete foltok díszítik. Valamivel kisebb mint egy oroszlán, de nagyobb mint egy leopárd. A hímeknek nincs sörénye.

A bennszülöttek már régóta ismerték a teremtményt, és a térségben élő európaiak is többször beszámoltak már róla.

Az első hivatalosan bejelentett találkozásra 1908-ban került sor. Egy vadőr az Aberdade hegységben négy marozit látott.

1931-ben a kenyai farmer Michael Trent a Nairobi Aberdade hegységben lelőtt két példányt, 3000 méter magasságban. Egy hím és egy nőstény volt, de a legfurcsább az volt, hogy a bőrüket, felnőtt létükre, foltok borították.

A bőr igazi rejtély lett.

Két évvel később a 26 éves Kenneth Dower vállalkozott arra, hogy a titokzatos oroszlán nyomába ered. Nem sikerült elejteni vagy befogni egy példányt sem.

Megfigyelte, ahogy pár marozi megtámad egy bivalycsordát, és persze kiderítette, hogy e bennszülöttek külön nevet adtak a marozinak minden térségben. Ugandában ntarago,Ruandában ikimizi, Etiópában abasamo.

Egy másik szemtanú G. Hamilton Snowball volt, szintén az Aberdade hegységben. Épp célkeresztbe fogta a marozit, de a lövés nem sikerült. A vadállat egyszerűen elmenekült a ködbe.


 

Tudom elég soványka volt, de sajnálatos módon csak ennyi beszámolót találtam.

A lényt ma a tudósok hivatalosan kihaltnak tartják. Véleményem szerint pedig nem halhatott ki. Lássuk csak: amikor az erszényes farkast irtották kifele, akkor vérdíjat tűztek ki egy példányért, az elejtett példányokkal gyakran fényképézkedtek a vadászok. Ha a marozi kihalt volna, akkor most mindenhol a bőrével lennének tele a múzumok.

Nem, szerintem nem halt ki. A hegyekben jól eltud rejtőzni, valamint az oroszlán az egyik legalkalmazkodóbb nagymacska. 10 000 évvel ezelőtt még a messzi északon is elterjedt volt.


 

Több elmélet is született már a Marozira. Az egyik legnépszerűbb a leopon elmélet. Említettem már a mngwa-nal, hogy ha a marozi leopárd-oroszlán hibrid, akkor szerintem vad bulik lehettek ott, és persze az utódok itt soha nem termékenyek.

Lehetséges, hogy a marozi az oroszlán egy hegyi válfaja. Kisebb, a pöttyei jól eltakarják a lombkoronába. A pöttyök meg talán valami beltenyészet miatt maradhattak meg, mert ugyanis a kölyök oroszlánok egy ideig még pöttyösek.


 

Remélem érdekes volt a mostani poszt, és elnyerte a tetszéseteket. Tudom itt a suli, de fel a fejjel. A www.kriptid.blog.hu szeptemberbe is érdekes kriptidekkel, hírekkel és sztorikkal fog nektek szolgálni. Folytatódni fog a kriptidek természetrajza sorozat is a Cadborosaurusal és a Moleke Membével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr393199329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MerchardX 2011.09.03. 12:18:13

Fanyűvővel mivan, kiment a divatból?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.09.03. 13:54:57

Szabadságon van, eddig egy sztorit nem hallottam róla. Remélem, hogy ez a pangás hamarosan véget ér.

Esprit 2011.09.04. 18:27:03

Számomra az összes nagymacska félék csodálatosak ép mint a Farkasok! Láttam pár képet és videót az erszényesfarkasról és ámulatba ejtetek. Csak kár,hogy már ők is ép úgy mint a Marozi már(állítólag)kihaltak.

ÁjgorB25 · http://ajgorb25.blog.hu/ 2012.02.02. 19:53:45

Még új vagyok, de ez a marozi nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Amikor elkezdtem keresni akkor ezt találtam: ia.wikipedia.org/wiki/Panthera_leo_maculatus
Sajnos nem nagyon tudtam lefordítani, de a képen tényleg egy marozi látható? :O
Előre is nagyon köszönöm. :D
süti beállítások módosítása