A Kongamato az egyenlítői Afrika esőerdeiben élő állítólagos kriptid. Mely a leírások alapján egyértelműen egy a Pterosaurusok közé tartozó állatfaj. Azon belül is a leírások alapján a Rhamphorhynchidae-család egy faja. Ezen repülő őshüllők kistermetűek. A kifejlett példány egy m hosszú és a szárnyfesztávolsága 2 m. A csontozata könnyű így alig nyomhatott többet 5 kg-nál. A farka 20 cm hosszú.

Életmódja nem ismert. A beszámolók többször is említik, hogy hajókat és embereket támadnak meg. Ez alapján nagyon agresszív természetűek. Ez a hozzáállás lehet a terület vagy pedig a kicsinyek védelmének érdekében. De az is lehet, hogy csak nagyon nem kedvelik a betolakodókat.

A kövületek azt tanúsítják, hogy a pterosaurusok főleg hallal táplálkoztak. A fejformája a fogakat eltekintve nagyon hasonlít az ollóscsőrű madárra. Ebből kiindulva valószínűleg ahhoz hasonló módon is halászot. Alsó csőrkáváját a vízbe tartva repült el felette és ha egy hal fennakadt a hegyes fogain, akkor az egészben nyelte le. A halakon kívül talán még nagyobb rovarok és hernyók is felkerülhetnek az étlapjára.

 

Az egészen biztos, hogy tojásokkal szaporodnak, akárcsak a hüllők többsége.  A hím és a nőstény talán egész életre választ magának párt. A nőstény 2-3 tojást rak le és a fiókákat gondosan ápolják, amíg elég nagyok nem lesznek az önálló életre.

A Ropen szintén egy állítólagos fennmaradt pterosaurus-féle, amely azonban Afrikától több  ezer kilométerre, Pápua Új-Guineán él. A leírások szerint ez a lény valamivel nagyobb, mint a Kongamato. A szárnyfesztávolsága 6 m. A szárnyai szintén denevérszerűek. A fején pedig taréj helyezkedik el. Ez leszűkíti a kört az állítólagos pterosauriák között. Míg a Kongamato valószínűleg egy Rhamphorhycnhus, addig a Ropen talán egy Pteranodon vagy legalábbis egy a Pteranodontidae-családba tartozó faj.

Szaporodása és halászata megegyezhet a Kongamatoval. A viselkedése azonban más. A Kongamatot rendszerint nappal látták. A Ropent a legtöbb alkalommal éjszaka vélték látni. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy éjszakai állat. Van azonban egy tulajdonsága, amely felettébb érdekessé teszi. A beszámolók szerint fényt bocsát ki magából, akárcsak a szentjánosbogár. Lehet, hogy azokhoz hasonlóan így udvarolnak egymással a hímek és a nőstények. A beszámolók szerint nem csak halakat esznek, hanem emberi hullákat is. Vagyis dögevők.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr334620465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJ 2012.06.30. 19:07:05

Nekem meg épphogy az jutott eszembe elsőnek a világításról, hogy azzal vonzza a bogarakat.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.07.01. 16:05:49

Kéne egy-két ilyen madárka a kertbe... :) Frankó blog, megy RSS-be.

amanojaku 2012.07.01. 21:36:21

csiribusz.freeblog.hu/

új fanyűvő-jelentés ezen az oldalon

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.07.02. 10:00:26

@amanojaku:

Hmm, érdekes eset...
Ha jól emlékszem volt még egy jelentés fehér szőrcsomókról, mert az valószínűleg a vedlési időszakban volt, akkor különösen kerüli az embereket.
A másik meg hogy a nyűvi csak úgy "átgázolt" rajtuk, pedig kerüli az embereket, főleg hogy valószínűleg vedlett, és ráadásul a szemtanúk ketten voltak.
És ha ilyen súlyos sérülést szerezne a lény miatt, szerintem már lehetne hallani róla pl híradóban, olvasni újságokban, stb.
Tehát kicsit gyanús ez nekem....

mormoth 2012.07.03. 18:04:19

Szerintem atveres az az eset. Miert tenne ilyet a leny?

maskedmagicianfan · http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.com/ 2012.07.04. 21:17:31

Szerintem is az. Ennél én is hihetőbb sztorit találnék ki.
Nameg az van benne, hogy véres a szája, meg ilyen vérengző fenevad félének van beállítva. Aki ezt kitalálta, nem hallhatott túl sok jelentést, hogy ennyire nem ismeri ezt a nagy, félénk főemlőst.
Vagy lehet, hogy mégis látták, csak "kicsit" eltúlozták.
Ilyen nagy baromságot én is ki tudok találni. Például:
Kimegyek az udvarra éjszaka, hogy megnézzem be van-e zárva a garázs ajtaja. Ahogy odaérek a fanyüvő elém ugrik a garázs tetejéről, és mexikói dalokat kezd el énekelni, a fején szombréró a kezében meg rumbatök. A garázs mögül mexikói zenészek sétálnak elő, az egyik gitározik, a másik trombitázik, a harmadik meg tangó harmonikázik, és mindnek szombréró van a fején.
Aztán hirtelen felrobban a garázs és mindannyian szana-szét repülnek, majd a garázs helyén megjelenik egy fekete lyuk, ami beszívja a holttestüket majd eltűnik, és a garázs helyére egy ugyanolyan garázs pottyan le az égből benne a kocsimmal.
Na jó, lehet hogy ez már kicsit tényleg túlzás.... XD
süti beállítások módosítása