A mngwa-A szürke kísértet

2011.06.12. 15:08

 Ha Afrikáról beszélünk, akkor az embernek rögtön eszébe jut, az ott élő nagymacskák, az oroszlán, a leopárd és a gepárd. De van egy negyedik macskaféle, amely nagyobb az oroszlánál.

 

 

Ez a mngwa.

Tanzániában észlelték elsőnek, a bennszülöttek nyelvén a neve azt jelenti a "furcsa". A teremtmény elég érdekes, a szemtanúk beszámolója szerint olyan mint egy leopárd és egy oroszlán keveréke, a bundája szürke, fekete csíkokkal és foltokkal tarkítva. A mérete pedig nagyobb mint egy szamár.

A bennszülöttek már régóta látták, a fehér telepesek 1900-től kezdve találkoztak vele.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első jelentést a teremtményről 1938-ban a Discovery nevű angol tudományos folyóirat közölte le. William Hickens helyi rendőrfőnök arról számolt be, hogy egy oroszlánnál is nagyobb nagymacska tizedelte a lakosságot.

Le is írt egy esetet.

1922-ben egy helyi rendőr nem találta bajtársát a szolgálati helyén. Hosszú keresés után megtalálta a másik férfi megcsonkított holttestét. Az áldozat ökölbe szorított kezeibe csapzott szürke szőrszálak voltak.

Másnap reggel a rendőrfőnök irodájában két ijedt férfi lépett be, akik azt állították, hogy előző az este egy hatalmas csíkos macskát láttak, amit a helybeli falvakban csak nundának neveznek. A lény ráugrott a rendőrre és elvonszolta a jajveszékelő fickót.

1954-ben egy Patrick Bowen nevű vadász a macska nyomába eredt, és ő úgy gondolta, hogy a nandi medve volt a tettes /nem tudom, hogy egy medvét hogy tudnak összetéveszteni egy mutáns cirmos cicával, de hát ha ehhez tehetség kell/. 

 

Vajon mi lehet ez az állat?

1. Marozi: Ez az Afrikai Oroszlán rég kihalt alfaja. Több elmélet is született a létére. Egyesek szerint a leopárt és az oroszlán hibridje /ha ez a helyzet,amit én erősen kétlek, akkor durva bulik lehetnek a szavannán/. Mások szerint pedig megmaradtak a kölyökkori foltok az oroszlánokon. Lehet, de ez nem magyarázza meg a szürke alapszínt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A Leopárd egy különleges színváltozata: A leopárd elég változatos macskaféle, lásd csak a hópárduct vagy a királyleopárdot. De ez nem ad magyarázatot az oroszlánszerű testalkatra.

 

3. A tigris egyik ismeretlen afrikai faja: A tigris elég nagy területen elterjedt volt az ősidőkben, lehetséges, hogy az Afrikában is van egy eddig nem ismert alfaja, aminek a színezete megváltozott, és talán az oroszlánok miatt való versengés miatt az emberi települések köré húzodott, ahol elragadhatta a haszonállatokat vagy akár a bennszülötteket is. Gondoljunk csak arra, hogy sokkal jobban rettegnek a helyiek tőle mint az oroszlántól vagy a leopárdtól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Az Afrikai Aranymacska egy ismeretlen faja: Ez a macska a szervállal és a karakállal egy családban tartozik. Talán az Afrikai aranymacskának van egy nagyobb és másképp színezett alfaja, ami a nagy emlősök vadászatához alkalmazkodott.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Végül az én saját elméletem: Dinofelis. Ezek a nagymacskák voltak a kardfogú nagymacskák ősei. A méretük a ma élő leopárd és oroszlán között mozgott. Bár ennek a lénynek nem voltak akkorák a kardfogai mint leszármazottainak, de már jól látszottak. Lehetséges, hogy a szemtanúk nem vették észre a ragadozó kardfogait. A faj elsősorban erdőkben élt, ez meg is magyarázza a mngwa foltjait és csíkjait, és hogy elsődlegesen mindig emberekre támad. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostanában nem látni mngwát, bár ez nem jelenti azt, hogy kihalt, hanem hogy az Afrikai szafarik iránti kereslet, így kevesebb a jelentés róla. Bár ez jó kis turistacsalogató lenne: Jöjjön Tanzániába, és tépesse szét magát az állatok új királyával. Egyszeri és megismételhetetlen élmény.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr402977700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leleplező-kártevő 2012.08.26. 11:21:05

Megint csak rendszertani fogalmak helytelen használatának tömkelege.
"...A leopárd elég változatos macskaféle, lásd csak a hópárduct vagy a királyleopárdot..." -A hópárduc (Uncia uncia)nem azonos a leopárdal (Panthera pardus), igaz e két genus, a Neofelis-szel együtt hárman alkotnak egy kládot, vagyis közös leszármazási vonalat. Királyleopárd? Nem a királygepárdra gondolsz, ami a gepárd (Acinonyxjubatus) egyik mintaváltozata. A gepárdoknak aztán végképp semmi köze a leopárdhoz, mert a pumával (Puma concolor) és a jaguarnundival (Puma jaguarondi) hármasban egy teljesen különálló kládot képviselnek, nem állnak közeli rokonságban az előbbi 3 genus fajaival.
"Aranymacska egy ismeretlen faja: Ez a macska a szervállal és a karakállal egy családban tartozik." Nos, ez majdnem sikerült, de mégsem. Valóban, az afrikai aranymacska (Profelis aurata) egy kládba tartozik a szervállal (Leptailurus serval) és a karakállal (Caracal caracal), és ebből következik, hogy egy családba is tartoznak (Felidae), de ebbe a családba még 11 genus tartozik ezeken kívül, amikkel viszont nem állnak közvetlen rokonságban. Tehát a helyes kifejezés az lenne, hogy: "Afrikai aranymacska (Profelis auratus) egy ismeretlen alfaja: Ez a macska a szervállal és a karakállal egy kládba tartozik. Ehhez fűzném hozzá, hogy az aranymacskának nincs ismeretlen faja, legfeljebb alfaja lehetne (egyébiránt két alfaja ismert: P. a. aurata, P. a. cottoni). Egyébként 2 aranymacska genus él a földön, melyek egymással nem állnak közelebbi rokonságban, egyik a már említett afrikai aranymacska, mely nemzetségének egyetlen képviselője, másik pedik az ázsiai aranymacskák nemzetsége (genus-a), a Pardofelis, melybe 3 nagyon ritka faj tartozik: ázsiai aranymacska (Pardofelis temminckii), borneói aranymacska (Pardofelis badia), és márványmacska (Pardofelis marmorata) -bár ez utóbbi pontos rendszertani helyzete még kérdéses.
Kezziccsókolom -olvasgassunk máá utána a rendszertannak, mert nagyon nem megy, és nem mindegy, hogy rend, család, nemzetség, faj, vagy alfaj, mert ezek a szavak nem ugyanazokat a fogalmakat jelentik...

leleplező-kártevő 2012.08.26. 11:25:01

@leleplező-kártevő: jahh, én is elrontottam: nem jaguarnundi, hanem JAGUARUNDI , illetve a gepárd latin nevénél nem raktam szóközt, helyesen: Acinonyx jubatus -én kérek elnézést, elgépeltem, figyelmetlen voltam...de legalább nem írtam hülyeséget.

Imre Angeli 2017.08.29. 13:48:10

Egy kis javítás a hópárduc külön faj mint a leopárd és a király jelzőt a gepárd egy változatára szokták használni
süti beállítások módosítása