A Nádi Farkas

2011.07.14. 08:21

Üdvözlök mindenkit!

Legelső cikkem elején említettem hogy régebben részt vettem egy expedíción, aminek az volt a lényege hogy felkutassuk és saját szemünkkel lássuk az Arany Sakált, más néven a Nádi Farkast.

Ezt a történetet szeretném veletek megosztani.

Az időpont 1999, egy kora őszi nap. Hárman indultunk el kelet Magyarország felé, ugyanis a híresztelések szerint arra fele egyre több Nádi Farkast láttak a helybeli vadászok, halászok, és mezei polgárok. A csipet csapatban volt egy személy aki a kamerát kezelte, és volt egy másik személy is, aki amatőr természet búvár volt. Illetve harmadikként jómagam is ott voltam.

Reggel indultunk el Pestről kocsival, és jó 3-4 órás út állt előttünk, ami, mondanom sem kell, teljes mértékben eseménytelenül telt. Az út alatt azzal szórakoztunk, hogy bezzeg Amerikában egy ilyen hosszú úton mindig történik valami a kocsiban ülőkkel, például meg támadja őket egy gyíkember, vagy egy baltás gyilkos vár rájuk az út közepén :)

Na mindegy. Szóval oda érünk úti célunkhoz, a Berettyó mocsári láp környékére, lévén ez volt az egyik legtökéletesebb hely a farkasok számára. (legalábbis a halászok szerint) A nap unalmasan telt, fel állítottuk a kamerákat, hoztunk néhány sátrat is, tehát inkább a "felépítéssel" voltunk el foglalva. Igaz, reménykedtünk abban hogy esetleg így napközben is látni fogunk legalább 1 farkast, de sajnos nem mutatkoztak be :)

Már lassan le ment a nap, szürkület volt, ha jól emlékszem, kb este 18:30-19:00 körül járt az idő. Szerencsére éjjellátó is volt a kamerán, tehát tisztán láttunk mindent a sötétségben. Érdekes volt látni a kamerán keresztül ahogy egy halász éppen megy ki a csónakkal a partra, de a vén fószernek volt annyi esze, hogy oda szólt nekünk a ladikból hogy mit keresünk itt. Mi pedig meg mondtuk hogy az Arany Sakál miatt vagyunk itt. Az öreg nem igazán értette a dolgot, de amikor a Nádi Farkasra váltottunk át, rögtön képbe került. (úgy látszik arra fele nem sokan ismerik az állat másik nevét)

Alig köszöntünk el tőle, vonyítást hallottunk a távolban. Eléggé izgatottak lettünk, ugyanis akkor először hallottuk a Nádi Farkas hangját, ami inkább hasonlított egy mezei sakál hangjára, mint egy farkas tiszteletet parancsoló vonyítására. Szerencsére elég jó helyet sikerült találnunk, aminek köszönhetően egy nagy darabot be láttunk a nádasból. Volt egy kis tisztás is, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy egy bizonyos ponton abszolút nem volt semmilyen nád vagy egyéb vízi növény. Lehet hogy a horgászok irtották ki, hogy kényelmesen el férjenek pecázás közben.

Aztán meg láttuk! 2 állat jött oda a mocsárhoz. El kezdtek inni, mi pedig szó nélkül figyeltük őket, és akkor jöttem rá hogy ez mit is jelent. Egy igazi Kriptid lény állt előttem, egy olyan lény, ami hivatalosan már nem létezik ebben az országban. Külsőleg abszolút nem hasonlított a farkasra, talán csak a pofája emlékeztetett rá, de igazából a sakál és a róka kombinációja volt. Amennyire ki lehetett venni a sötétségben, valóban arany színük volt, bár akkor már eléggé este fele járt az idő, és az éjjel látó sem adta vissza azt a szín világot, amit szerettünk volna látni. Mindenesetre ott néztük őket kb 7 percig, ahogy ittak, és egy kicsit játszottak egymással. (az egyik meg harapta a másik fülét, az meg nem hagyta magát, és el kezdtek birkózni)

Aztán mint akik jól végezték a dolgukat, vissza rohantak az erdő irányába.

Üröm az örömben, hogy sajnos a videó kamera idő közben tönkre ment, ugyanis az egyik üdítős üveg kupakja nem volt rendesen vissza tekerve, és mikor vissza érkeztünk Pestre, döbbenten és szomorúan vettük észre hogy az egész csomagtartó úszott a narancs lében, és a kamera is kapott egy adagot. Sajnos a film amit este vettünk fel, használhatatlan lett :( Akkor elég sokáig magam alatt voltam, mert úgy éreztem hogy ez az egész megfigyelés hiába való volt. Mindenesetre nagyon jól éreztük magunkat, és mindenkinek csak ajánlani tudom, ha van ideje, és türelme, látogassa meg a Berettyót, illetve ahogy hallottam, Somogyban, a Dráva-síkon, és az Ormánságba is spontán vissza települtek ezek a nagyszerű állatok.

Így a végére szeretnék egy videó morzsával is kedveskedni nektek, amit a Gödöllői Szent István egyetem Vadvilág megőrzési intézet készített néhány Nádi Farkas kölyökről ahogy éppen vidáman játszanak.

https://www.youtube.com/watch?v=AqRAV3AeSmk

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptid.blog.hu/api/trackback/id/tr603065025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormoth 2011.07.14. 14:30:02

Nagyon teccik a cikk. El tudnál mondani pár dolgot e-mailben, vagy akár itt kommentekben? Elsősorban az érdekel, hogy a kiszerelt kamerák milyenek voltak, gondolom infra-mozgásérzékelő, de mégis tudnál róluk egy linket küldeni, hol tudnék ilyen kiszerelhető vezetéknélkülit venni? Köszönöm!

Katarn 2011.07.14. 15:27:28

Ha jól emlékszem egy Nikon gyártmányú kamera volt, de ha agyon vernek sem tudom felidézni hogy miként is nézett ki :)
Egyébként nem volt rajta mozgásérzékelő, sem infra, csupán éjjellátó volt benne.
Egyébként találtam egy frankó kis kamerát, illetve az oldalon az oldalsó menüben is lehet szemezgetni: villanyaruhaz.hu/products/D%C3%9CWI-Biztons%C3%A1gtechnika,Vezet%C3%A9k-n%C3%A9lk%C3%BCli-mozg%C3%A1s%C3%A9rz%C3%A9kel%C5%91s-kamera-VC451.html
süti beállítások módosítása